Életveszély az otthonunkban: évente több tízezer ember hal meg egy népszerű konyhai eszköz miatt Európában

2024.10.28. 15:58
A gáztűzhelyekből származó szennyeződések Európában évente 40 000 ember halálát okozzák. A szív- és tüdőbetegségekhez köthető káros gázok csaknem két évvel megrövidítik az életet.

A gáztűzhelyek évente 40 000 európai ember halálát okozzák, vagyis kétszer annyi ember hal meg a tűzhelyek által kibocsájtott mérges gázok miatt, mint autóbalesetekben. Az EU-ban és az Egyesült Királyságban végzett kutatások szerint a gáztűzhely problémája súlyosabb, mint eddig gondoltuk – olvashatjuk a The Guardianben.

A spanyol Jaume I Egyetem környezet-egészségügyi kutatólaboratóriumának csapata készítette a tanulmányt, amelyből kiderül, hány haláleset is köthető a gáztűzhelyekhez. Évente 36 031-en halnak meg az EU területén, és további 3928 halálesetet feljegyeztek az Egyesült Királyságban. Csak a nitrogén-dioxid egészségre gyakorolt hatásait vették figyelembe, más gázokat, például a szén-monoxidot és a benzolt nem.

A tanulmány vezető szerzője azt mondta, már 1978-ban tudni lehetett, hogy a nitrogén-dioxid-szennyezés sokkal nagyobb a gáztűzhelyes konyhákban, mint ott, ahol elektromos tűzhely van. Az Európai Unió területén mégis minden harmadik háztartás gázzal főz, a háztartások több mint 60 százaléka gáztűzhelyes itthon, Olaszországban, Hollandiában, Romániában.

Ezek a tűzhelyek káros anyagokat bocsátanak ki, amelyek bejutnak a légutakba és a tüdőbe.

Az Európai Éghajlatvédelmi Alapítvány (European Climate Foundation) által támogatott jelentés azokra a tavalyi kutatásokra épít, amelyek az otthoni levegőminőséget mérték annak kiderítésére, hogy a gázzal történő főzés mennyivel növelte a beltéri levegő szennyezettségét. Így meg lehetett határozni a beltéri és a kültéri légszennyezettség arányát gázzal való főzéskor, és feltérképezték a beltéri nitrogén-dioxid-expozíciót.

Ezután a kültéri nitrogén-dioxiddal foglalkozó tanulmányokban szereplő betegségek kockázati arányait alkalmazták a halálesetek kiszámításához. Az EU ebben a hónapban szigorította a kültéri levegő minőségére vonatkozó szabályokat, de nem állított fel szabványokat a beltéri levegő minőségére vonatkozóan. Az Európai Közegészségügyi Szövetség (EPHA) sürgette a döntéshozókat, hogy fokozatosan szüntessék be a gáztűzhelyeket, korlátozzák a kibocsátást, és kényszerítsék a gyártókat, hogy címkézzék fel a tűzhelyeket a szennyezési kockázatok szerint.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport