Az étcsokoládé rendszeres fogyasztása csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát
További Tudomány cikkek
Az étcsokoládé rendszeres fogyasztása 21 százalékkal csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát egy, a BMJ-ben megjelent friss tanulmány szerint – írja a The Guardian.
A tejcsokoládé szerelmeseinek azonban nincs szerencséjük, ugyanis a vizsgálatok szerint a tejcsokoládé fogyasztása idővel összefüggésbe hozható a túlzott súlygyarapodással, ami a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának egyik fő tényezője.
„Az étcsokoládé és a tejcsokoládé hasonló mennyiségű hozzáadott cukrot, zsírt és kalóriát tartalmaz, de a legfontosabb különbség az, hogy az étcsokoládéban több kakaó van” – mondta a kutatás vezető szerzője, Binkai Liu, a Harvard T.H. Chan School of Public Health táplálkozástudományi tanszékének doktorandusza.
A kakaó a csokoládé nyers és kevésbé feldolgozott formája, amit a Theobroma cacao fáról szüretelnek. A benne lévő flavonoidoknak köszönhetően fokozza az agy oxigénellátását és a kognitív funkciókat. A flavonoidok antioxidánsként is hatnak, és redukálják a gyulladást, amely ronthatja az olyan krónikus állapotokat, mint a szívbetegség vagy a cukorbetegség.
Bár a tanulmány nem tudta bizonyítani az ok-okozati összefüggést, lehetséges, hogy a kakaóban lévő flavonoidok magasabb szintje lehet az oka a tej- és az étcsokoládé eltérő hatásának.
A heti öt adag a vízválasztó mérték
A tanulmányhoz három hosszú távú vizsgálat adatait használták fel. A vizsgálatban részt vevők 25 éven keresztül négyévente töltöttek ki étkezési kérdőíveket. A kutatók ezután megvizsgálták az étcsokoládé, a tejcsokoládé és a teljes csokoládéfogyasztást több mint 111 000 embernél.
A táplálkozási és életmódbeli kockázati tényezők figyelembevétele után a kutatók megállapították, hogy azoknál, akik hetente legalább ötször fogyasztottak kis adagot (28,3 gramm) bármilyen típusú csokoládéból, szignifikánsan, 10 százalékkal alacsonyabb volt a 2-es típusú cukorbetegség aránya azokhoz képest, akik ritkán vagy soha nem ettek csokoládét.
Amikor azonban a csokoládéfajtákat is figyelembe vették, az adatok nem mutatták ki a cukorbetegség kockázatának jelentős csökkenését tejcsokoládé fogyasztása esetén. Azoknál az embereknél azonban,
akik hetente legalább öt adag étcsokoládét fogyasztottak, szignifikánsan 21 százalékkal alacsonyabb volt a 2-es típusú cukorbetegség kockázata, és nem tapasztalták a tejcsokoládé esetében fellépő hosszú távú súlygyarapodást.
A kutatók szerint további vizsgálatokra van szükség, többek közt azért, mert az eredmények ellentmondtak egy 2023. decemberi tanulmánynak. Nestoras Mathioudakis, a baltimore-i Johns Hopkins Medicine orvosa szerint van egy másik probléma is, ugyanis a legújabb tanulmányok szerint az étcsokoládé és a hasonló kakaótermékek ólommal és kadmiummal szennyezettek, így rákos megbetegedésekkel, krónikus betegségekkel, illetve reproduktív és fejlődési problémákkal hozhatók összefüggésbe, különösen a gyermekeknél.
Az orvosok és kutatók azt javasolják, hogy amennyiben valaki nem csokoládérajongó, jobb ha flavonoidforrásnak inkább gyümölcsöket és zöldségeket választ, viszont ha valaki nem tud meglenni az édesség nélkül, akkor korlátozza a fogyasztást az étcsokoládéra, és abból is csak heti néhány alkalommal egyen kis mennyiséget.
„Mindenki számára, aki szereti a csokoládét ez egy emlékeztető arra, hogy kis döntések meghozatala, például az étcsokoládé választása a tejcsokoládé helyett, pozitív változást hozhat az egészségükre nézve” – mondta Binkai Liu.