
Aggasztó adatok: Magyarország sereghajtó az európai zöldség- és gyümölcsfogyasztásban
Az Európa-szerte végzett felmérésben megdöbbentő különbségek rajzolódtak ki: míg Olaszországban a lakosság 84 százaléka fogyaszt naponta gyümölcsöt, addig Magyarországon ez az arány mindössze 41 százalék. A zöldségfogyasztás terén sem jobb a helyzet – a belgák 80 százalékával szemben a magyar lakosságnak csak egyharmada eszik napi rendszerességgel zöldséget.
Az OECD kétévente közzétett Health at a Glance jelentése 35 európai ország egészségügyi mutatóit elemzi. A független szervezet adatai szerint Magyarország nemcsak a táplálkozásban, de a születéskor várható élettartam tekintetében is sereghajtó – az Európai Unióban hátulról a negyedik helyen állunk.
Társadalmi erőfeszítésekre van szükség
A szakértők hangsúlyozzák: a zöldség- és gyümölcsfogyasztás kiemelt jelentőségű az egészségmegőrzésben. A daganatos betegségek, a cukorbetegség és a szív-érrendszeri problémák megelőzésében is kulcsszerepet játszik a megfelelő táplálkozás. A hivatalos hazai ajánlás napi legalább 5 adag zöldség vagy gyümölcs fogyasztását javasolja, ebből 3-4 adag zöldség, 1-2 adag gyümölcs, és legalább 1 adag friss vagy nyers legyen.
A helyzet javításához mind egyéni, mind társadalmi szintű lépésekre van szükség. Az egyéni tudatosság növelése mellett fontos szerepet játszhatnak a strukturális intézkedések is: nevelés, példamutatás, működőképes iskolagyümölcs-programok, egészséges táplálkozást támogató ÁFA-politika és anyagi ösztönzők bevezetése.
Bár a rossz szokások és hagyományok megváltoztatása nehéz feladat, a szakértők szerint van remény: jelenlegi helyzetünkből már kis erőfeszítéssel is jelentős javulást érhetünk el – ha valóban akarunk változtatni.
