Alfréd
-3 °C
3 °C

Öt gyerek, négykézláb

2006.03.08. 15:10
Csak rövid időre tud két lábra emelkedni, egyébként négykézláb jár egy Törökországban élő kurd család öt tagja, akik agykárosodással születtek. A tudósok azt találgatják, vajon genetikai mutáció okozza a jelenséget, vagy a gyerekek az emberi fejlődés korai stádiumának jellemzőit viselik magukon.

Csak négykézláb tud közlekedni egy törökországi kurd család öt gyermeke: közülük kettő behajlított térddel és görbe háttam két lábra tud állni rövid időre, de a többi kizárólag négykézláb jár - erről mutat be hamarosan filmet a BBC brit közszolgálati televízió. Az elszigetelt kis faluban élő családban mutatkozó jelenség komoly tudományos vitát váltott ki: a testvérek angol kutatók szerint a két lábra állás előtti ősi járásmódot követik, míg német tudósok úgy vélik, hogy genetikai mutációról van szó.

Az öt gyermek agysérüléssel született, kisagyi ataxiát diagnosztizáltak náluk, aminek következtében nehezen mozgatják a végtagjaikat.

Megoszlik a tudósok véleménye arról, hogy vajon a gyerekek mért járnak szinte kizárólag négykézláb, miközben további 13 testvérük a megszokott módon jár.

Nicholas Humphrey, a London School of Economics (LSE) professzora szerint a gyermekek anomáliája magyarázatot adhat arra, hogy miért állt két lábra az ember.

Legközelebbi rokonaink, a csimpánzok, illetve az öt török testvér járása között ugyanis van egy döntő különbség: míg a csimpánzok az ujjperceiken, a török testvérek a csuklójukon járnak. - mondta Humphrey professzor.

Úgy járnak, mint az ősember?

Ha a csimpánzoknak úgy kellene járniuk, ahogy az öt testvérnek, tönkremennének az ujjaik. A gyerekeknek azonban igen jó a kézügyességük, ami arra utal, hogy az ember közvetlen őse hasonlóképpen járhatott, mint a török testvérek.

Humphrey úgy véli, hogy az agyi anomália folytán a gyerekek újra felfedezték ezt az ősi járásmódot.

Stefan Mondlos, a lipcsei Max Planck Intézet kutatócsoportjának vezetője azonban arra az álláspontra jutott, hogy az anomália genetikai eredetű. A kutató a 17-es kromoszómában megtalálta azt a gént, amelyik szerinte a gyerekekben felbukkant. Nicholas Humphrey ennek ellenére elveti annak lehetőségét, hogy a két lábon járásnak létezne külön génje.

A professzor szerint a két lábra állás sokkal összetettebb folyamat volt, mintsem hogy azt egyetlen gén okozhatta volna: megváltozott az egész csontváz, illetve a génszerkezet is. A BBC helyszínen járt forgatócsoportja szerint annyi bizonyos, hogy nem viccről van szó, hiszen a négykézláb járók kezén jól láthatók a bőrkeményedések.