Gusztáv
-4 °C
1 °C

Acélt zabálnak a baktériumok

2005.04.06. 17:23
Puszta hibakeresésnek indult osztrák szakértők vizsgálata egy holland erőműben, de végül szokatlan, szerves alapú korróziós folyamatot lepleztek le.
A baktériumok rendkívüli étvággyal rendelkeznek minden elképzelhető anyag iránt. Még a mérgek, a kőolaj és a műanyagok sincsenek biztonságban a nagyétkű mikrobák előtt.

A bécsi műszaki egyetem kísérleti kutatóintézete (TVFA) a bécsi természettudományi múzeumban április 21. és 22. között konferenciát rendez a mikrobák által befolyásolt korrózió témájában. A szakmai tanácskozáson a speciális területen elért legújabb eredményeket ismertetik, írta az APA hírügynökség.

Garanciális panasz

A baktériumok mindmáig ismeretlen pusztító képességére Paul Linhardt, a TVFA professzora bukkant. A szakértőt egy holland vízierőmű károsodásainak felmérésére kérték fel.

Az erőművet egy osztrák cég építette, de alig két évvel az átadása után a turbinák lapátjain szokatlanul erős károsodás lépett fel. A lyukkorrózió (pitting korrózió) definíciója szerint a felületben olyan lyukak keletkeznek, amelyeknek átmérője kisebb, mint a mélységük. Az első sejtések anyaghibára utaltak, de ezt beható vizsgálatokkal nem sikerült igazolni.

Ehelyett a turbinák fémfelületére tapadt lerakódások baktériumok okozta rétegnek bizonyultak. A mikrobák a jelenleg is ismeretlen korróziós mechanizmus révén mangánhiperoxidot (barnakő) képeztek a vízben folyamatosan jelen lévő mangánból.

Ez csak a jéghegy csúcsa

Az acéllal kapcsolatba lépve elektromos potenciál alakult ki, az ionok vándorlása pedig végül szokatlanul komoly korróziós károsodáshoz vezetett. Az osztrák szakértők ezt a baktériumok gerjesztette korróziós jelenséget nem csak más erőművekben fedezték fel, hanem vízcsövekben és hőcserélőkben is.

A bécsi műszaki egyetem kutatói abból indulnak ki, hogy egyelőre csak a jéghegy csúcsára bukkantak, és a mikroorganizmusok az eddig feltételezettnél sokkal gyakrabban okoznak szerkezeti károkat.