Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Megvan az emberi agy fejlettségéért felelő gén

2006.08.17. 17:00
Megtalálták azt a gént, amelyik vélhetően kulcsfontosságú szerepet játszott az ember állatvilágból való kiemelkedésében. Amerikai tudósok szerint ez a gén felelős a kifinomult készségek agyi központjának megnövekedéséért.

A marylandi Howard Hughes Orvostudományi Intézet és a kaliforniai egyetem tudósai az ember és legközelebbi rokona, a csimpánz legfontosabb genomjainak összehasonlításakor találtak rá a HAR1F-re. Olyan géneket kerestek, amelyek szerepet játszottak abban, amelyek változása felgyorsult az emberben, és ami ahhoz vezetett, hogy az agyi kéregállomány a csimpánzéhoz képest jelentősen megnövekedett. Utóbbi folyamat ugyanis meghatározó szerepet játszott a két faj elválásában és az emberi evolúció alakításában, írja a BBC.

A kutatók még vizsgálják, hogy pontosan miként funkcionál a HAR1F szekvencia, de a kutatás eredménye szerint az biztos, hogy ez volt az a gén, amelyik a negyvenkilenc leggyorsabban fejlődő agyi területet befolyásolta, miután az ember és a csimpánz elvált a közös őstől.

"Genom-összehasonlító kutatásunk eredményeként azonosítottuk a leginkább változó dns-szegmenseket. Több jelölt is akad, amely kulcsszerepet játszik az emberi evolúcióban, a lista első helyezettje a HRF1, ami rendkívül fontos volt a kortex fejlődésében. Nem ismerjük ugyan még a pontos működését, de a bizonyíték, amit találtunk meggyőző abban a tekintetben, hogy ez a gén nagy szerepet játszik a kéregállomány fejlődésében. Izgalmasnak találjuk ezt az eredményt, mert az emberi agy háromszor nagyobb, mint elődeinké. Valamit okozott az agyunkban, amitől fejlődni kezdett, sokkal nagyobb lett, és sokkal több funkcióra lett képes, mint a többi emlősé" - mondta David Haussler, a kutatás vezetője.