16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Oltás AIDS ellen?

2000.05.11. 16:40
A kutatók egy olyan oltóanyag kifejlesztésén dolgoznak, amely autoimmun reakció útján képes védetté tenni az emberi sejteket a HIV-vírussal szemben.
Nagyon gonosz betegségeket okozhat, ha az immunrendszer hibásan működik és azokat a sejteket támadja meg, amelyeket voltaképpen védenie kellene: izületi gyulladás, multiplex szklerózis, nem sorolom. A kutatók most mégis olyan módszeren dolgoznak, amely arra veszi rá a szervezetet, hogy maga bánjon el a magukban az immunsejtekben tenyésző AIDS vírussal.

A washingtoni National Cancer Institute kutatói, közelebbről a John Schiller vezette laboratóriumban dolgozó szakemberek, észrevették, hogy ha egy emberi fehérjét ragasztottak a HIV vírusra, az immunrendszer idegenként érzékelte azt, és antitestekkel reagált. A felismerésnek máris több laboratóriumi állat köszönheti az életét.

Két olyan fehérje van az emberi sejtekben, amibe a HIV bele tud kapaszkodni: a CCR5 és CD4 (ez az ő nevük). Korábbi felmérések már kiderítették, hogy sokkal kevésbé viselte meg a HIV fertőzés azokat az embereket, akiknek a CCR5-ért felelős génjük hibás, vagyis nem fordul elő bennük ez a fehérje - közülük rendkívül kevesen fertőződtek meg. A vírus elpusztítása érdekében tehát meg kell akadályozni a CCR5 termelődést - következtettek a kutatók.

A kísérletek tanulsága szerint nem okozott semmilyen zavart, ha ezt a fehérjét kivonták a szervezetből. Schiller csapatának igazi találmánya az volt, hogy a CCR5 kiirtását autoimmun reakcióval próbálják elérni, azt amit korábban szimpla antitest adagolással oldottak meg - bár ez az eljárás folyamatos injekciózást igényel, amit még másnak sem szokás kívánni.

Schiller az autoimmun reakciót kiváltásának ötletét arra alapozta, hogy léteznek olyan vírusok, amelyek képesek az ember ellen fordítani saját immunrendszerét azzal, hogy a felületükön található fehérjék a tűréshatárnál jobban hasonlítanak az emberi sejtek felszínén találhatókhoz. Egy megfelelően megtervezett vírussal tehát a CCR5-öt a szervezet maga irtaná ki, tehetetlenné téve ezzel a HIV-et.

A labor munkatársai kicsit átalakítottak egy papilloma vírust - ez a vírus különféle jóindulatú daganatok kialakulásáért felelős, mondjuk például bibircsókokért. A genetikailag módosított papillóma felszínén CCR5 fehérjék sorakoztak. A vakcinát egereknek adták, akikből egyhamar eltűnt a CCR5.

A kutatás folyamatában a következő lépés során a laboratórium makákó majmokon próbálta ki az eljárást. Mivel a makákó és az ember CCR5-je megegyezik, nagy az esélye, hogy ha a majmoknál nem okoz problémát az oltás, akkor az embernél sem. Márpedig a makákóknak kutya bajuk a kezelés után. A kutatás jelen pillanatban úgy folytatódik, hogy az autoimmun vakcinát a HIV ellen is tesztelik.

A konkurens labor kutatója James Marion azonban szkeptikus a lehetséges AIDS-kezeléssel kapcsolatban. ,,Még nem tudjuk mi az ára annak, hogy kiveszik a szervezetből a CCR5-öt. Az esetek többségében még mindig a sötétben tapogatózunk". Ennek ellenére ő is drukkol Schillerékért.  • Hírek
  • Hírek