Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Haitiról került az AIDS Amerikába

2007.10.30. 14:41
Az AIDS kórokozója Haitin keresztül, az eddig feltételezettnél mintegy tíz évvel korábban érkezett az Egyesült Államokba és onnan terjed szét a világban már 1969-től kezdve, áll egy nemzetközi kutatócsoport tanulmányában.

A HIV-vírust minden bizonnyal egy ismeretlen bevándorló hurcolta be az országba Haitiból 1969 körül. Több mint egy évtizeden át terjedt tovább, mire a járványügyi szakértők 1981-ben azonosították és elnevezték a kórt. Az első ismert amerikai AIDS-áldozatok között feltűnően magas volt a karibi szigetországból bevándorlók aránya. Michael Worobey, az Arizonai Állami Egyetem evolúcióbiológusa és kollegái öt ilyen, 1982-1983 között meghalt beteg azóta fagyasztva őrzött vérmintáját elemezték, majd összevetették 117 ugyancsak korai, a világ legkülönbözőbb pontjairól származó áldozat mintájával.

Haiti - Afrika - Amerika

A genetikai vizsgálattal feltérképezték a vírus terjedésének útvonalát. Kimutatták, hogy Közép-Afrikán kívül az összes fertőzött területen, 19 különböző országban olyan típusú HIV-vírus terjedt el az AIDS-korszak hajnalán, amely a karibi eredetű vírustörzsből fejlődött ki. Haitire Afrikából került a vírus, a számítások szerint 1966 körül. Ott alakult ki aztán a leginkább elterjedt változat, a HIV-1 M-főcsoport B-altípusának őse, hogy aztán az Egyesült Államokon keresztül szétspricceljen az egész világon.

"Ebből az egy szál fertőzésből kettő lett, majd újra megduplázódott és már négyen hordozták a vírust. Egy darabig - jó pár évig talán - száznál kevesebb fertőzött lehetett. Aztán elérte a százas, majd villámgyorsan az ezres és a tízezres nagyságrendet, mint ahogy a járvány terjed. Mire a nyolcvanas évek elején felismerték, már valószínűleg százezer felett volt a fertőzöttek száma" - mondta Michael Worobey. "Hátborzongató arra gondolni, hogy ilyen sokáig keringett az orrunk előtt."

A kutatók szerint a vírus eleinte lassan lappangott a heteroszexuális lakosság körében, mielőtt átkerült volna a homoszexuális férfiak magasrizikójú csoportjába, amelyben olyan gyors terjedésnek indult, hogy végül magára vonta a figyelmet. Az új verzió, a 'haiti kapcsolat' cáfolja azt az eddig népszerű elméletet, miszerint a halálos kórt egy Gaétan Dugas nevű homoszexuális kanadai légiutaskísérő, az úgynevezett zéró páciens hurcolta be az Egyesült Államokba.

Hosszú tudományos vitát zárhat le

A kutatás eredményét az amerikai tudományos akadémia folyóirata (PNAS) közölte legújabb számában. A tanulmány pontot tehet a halálos vírus keletkezéstörténetéről folytatott vita végére. A korábbi elméletek szerint Afrikából egyenesen vezetett az út az Egyesült Államokba, "de most nagyon erős bizonyítékokat találtunk arra, hogy a HIV-1 M B altípusa először Haitira érkezett és onnan terjedt tovább" - mondta a kutatásvezető.

Az általánosan elfogadott nézet szerint egyébként a vírus fertőzött csimpánzokon keresztül jutott először emberi szervezetbe, valamikor a harmincas években, Közép-Afrikában. Az AIDS mostanáig 25 milliónál is több halálos áldozatot szedett világszerte, a HIV-fertőzöttek száma pedig eléri a 40 milliót.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!