Gusztáv
-4 °C
1 °C

Magyarországon fogják kifejleszteni az AIDS-gyógyszert?

2005.01.13. 01:36
Kóka János gazdasági miniszter hazacsábítaná azt a magyar származású kutatónőt, aki nemsokára már embereken teszteli az AIDS elleni tapaszt.
"Azon fogok dolgozni, hogy az AIDS-ellenes kutatást Magyarországra hozzam" - mondta Kóka János gazdasági miniszter a közszolgálati televízió Este című műsorában, amelyben arról volt szó, hogy egy magyar származású biológus-vegyész által vezetett amerikai kutatóintézet hatóanyaga áttörést hozhat az AIDS-betegek kezelésében.

Az Egyesült Államokban élő Lisziewicz Julianna egy olasz kutatóval közösen olyan hatóanyagot próbál kifejleszteni, amely a betegek immunrendszerét képessé teszi arra, hogy le tudják küzdeni a vírusos megbetegedést.

A kutatónő az Estében elmondta, hogy az állatokon már kipróbált Dermavir nevű készítmény ötletét egy berlini HIV-fertőzött esete adta, akinek immunrendszere legyőzte a halálos kórt, és már több mint hat éve teljesen tünetmentes, gyógyszert sem kell szednie.

A majmokon már sikerrel tesztelt készítmény a Népszabadság információi szerint a bőrfelszín alatt található, úgynevezett Langerhans-sejtekbe juttatva fejtik ki a hatásuk. Ezeknek a sejteknek az a szerepük, hogy sérülés esetén riasszák az immunrendszert, hogy a kórokozó ellen válaszreakció indulhasson.

A hatóanyagot érzékelve a sejtek azt hiszik, hogy valahol fertőzés van, az információt a Langerhans-sejtek a nyirokcsomókba juttatják, aminek hatására működésbe lép az immunrendszer, ölősejtek indulnak a vírussal fertőzött sejtek elpusztítására.

Az eljárás előnye, hogy a hatóanyagot csak a bőrfelületre kell felvinni, ami akár egy tapasszal is megoldható. Ráadásul az eddigi kutatások szerint elég kéthavonta felrakni a tapaszokat, hogy eredményes legyen a kezelés.

Lisziewicz Julianna a Népszabadságnak megjegyezte: elképzelhető, hogy az eljárás más vírusos, illetve daganatos betegségek kezelésére is alkalmazható.

Lisziewicz véleménye szerint a kutatás abban az országban fog folytatódni, ahol a legjobbak a körülmények a gyógyszer minél gyorsabb kifejlesztéséhez. Kóka János erre reagálva az Estében megjegyezte, hogy minden igyekezetükkel azon vannak, hogy megteremtsék a kutatás feltételeit, tárgyalásokat kezdenek az egyetemekkel és más tudományos intézetekkel a munka összehangolására, és akár kockázati tőkét is hajlandók bevonni a kutatás finanszírozásába.