Árpád
-2 °C
3 °C

Elsüllyedt városok Egyiptom partjainál

2000.06.05. 19:25
Francia kutatók elsüllyedt városokat találtak az egyiptomi partoknál. Herakleion, Canopus és Menouthis Európa egykor leggazdagabb területén álltak. A felfedezést a szakemberek egyedülállónak tartják.
Hatalmas feketegránit-szobrok, életnagyságú kőoltárok, Ízisz, Ozírisz és Szerafisz istenek gigantikus szobrai. Teljes pompában fennmaradt házak és templomok, melyek egy hajdan volt kor nagyságáról tanúskodnak.

Csak szobrokat és egyéb kisebb méretű relikviákat hoznak majd a felszínre
Eddig csupán a görög mitológiában és mondavilágban létező ősi városok: Herakleion, Canopus és Menouthis most napvilágra kerülnek, bizonyítva, hogy - ahogy Gaballa Ali Gaballa, a legfőbb egyiptomi régészeti társaság főtitkára fogalmazott - Egyiptom nemcsak a földben, hanem a tengerben is mesés kincseket tartogat a szakértő kutatóknak.

Az ősi városok felfedezője Franck Goddio francia régészprofesszor, aki csapatával két éves kutatás után bukkant rá a rendkívüli jelentőségű leletegyüttesre. A kutatóegység mágneses és ultrahangos érzékelőkkel térképezte fel a tengerfenék domborzatát, nyolc - tízméteres mélységben.

Az egyik legfontosabb felfedezés Herakleion város romjainak léte, mely a leggazdagabb és legkulturáltabb lakott terület volt Európa déli vidékein egészen i.e.331-ig, amikor Nagy Sándor megalapította Alexandriát.

A város nagyságáról és gazdagságáról először a görög Herodotosz írt, aki i.e.450-ben járt Egyiptomban és látta a Herkules tiszteletére emelt gigantikus templomot. A római Seneca szintén említést tesz egy helyen a városról, ostorozva az uralkodó morális állapotokat. A hetedik, vagy nyolcadik században elpusztult városok minden bizonnyal a tengeri archeológia történetének legnagyobb felfedezései.

Gaballa egy helyi sajtóértekezleten, ahol újságíróknak víz alatti videofelvételeken bemutatták a romokat, a CNN-nek elmondta, hogy a városok legtöbb kincse a tenger alatt marad, csak szobrokat és egyéb kisebb méretű relikviákat hoznak majd a felszínre és mutatnak be a legnagyobb múzeumokban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?