A mutáns algák és a hidrogéngyár

2006.02.26. 16:14
A Kalifornia Egyetem munkatársai átterveztek egy pocsolyalakót, amely így fotoszintézis útján jelentős mennyiségű hidrogént termel.

A C. reinhardtii csonkacsápú laboratóriumban turbózott változata igazi ipari áttörést hozhat: amellett, hogy megrázóan sok hidrogént termel, biodízelt és kozmetikai termékeket is gyárthatnak belőle.

A Tasios Melis vezette kutatócsoport egyelőre nem publikálta eredményeit, mivel jelenleg is a hatásfok maximalizálásán dolgoznak.

Chlamydomonas reinhardtii
Mikroszuperorganizmusok

Melis azt követően vágott bele az algafejlesztésbe, hogy az amerikai megújuló energiaforrás-kutató laboratóriumban Michael Seibertnek sikerült egy egyszerű trükkel hidrogéntermelésre vennie az algákat azzal, hogy megvont az étrendjükből minden kéntartalmú vegyületet.

A pirinyó növénykékben a kénmentes diéta bekapcsolt egy genetikai programot, amelynek hatására az algák hidrogént kezdtek kibocsátani. A folyamat azonban nem működött kellő hatásfokkal.

"Amikor felfedeztük a kén kapcsolót, a hidrogéntermelés 100 000-szeresre nőtt. Ahhoz azonban, hogy ezt üzleti technológiává alakítsuk, a termelékenységet még százszorosára kell növelni" - magyarázta Seibert a Wirednek.

Melisék mutánsai halványzöldek, ami azért jó, mert a napfény mélyebbre hatolhat az algakultúrában, és ez 10 százalékkal fokozza a napfény hasznosításának hatásfokát.

Félmunka és belső korlátok

A kaliforniai kutatók emellett szeretnék elérni, hogy az algák egész nap hidrogént termeljenek. A mutánsok jelenleg a hagyományos fotoszintézist és a hidrogénszintézist váltogatják, mivel a hidrogenáz enzim nem működik oxigén jelenlétében. A kutatók génmódosítással a sejt pórusainak bezárásával/megszüntetésével igyekeznek kiküszöbölni a problémát.

Ugyancsak van mit javítani a hidrogenáz enzim hatásfokán.

"Jelenleg a rendszerbe menő elektronláncnak sokkal több hidrogént kellene produkálnia, és még nem találjuk, hol a korlát" - mondja Seibert, aki szerint bőségesen vannak természetes hidrogenázzal rendelkező hatékonyabb mikroorganizmusok, amelyeket érdemes megvizsgálni megoldások átültetése céljából.

Mindenes trutymó

Ha a kutatók megoldják a fenti két problémát, nem sok hiányzik ahhoz, hogy megkezdődjön a masszív hidrogéntermelés az ipari algafarmokon.

A környezetbarát üzemanyag termelésén kívül bizonyos algákat biodízel előállítására is át lehet állítani, amivel már tényleg pofonegyszerű megtölteni egy autó tankját.

Ha ez nem lenne elég, az alga jól mutat az arcon, vagyis az alapvető energiaproblémák megoldása mellett smink, parfüm, és egyéb kozmetikumok állíthatók elő belőle, úgyhogy a világ ismét megmenekült.  • Hírek
  • Hírek