Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Első típusú találkozás 20 éven belül

2004.07.25. 10:36
Az amerikai SETI-projekt vezető csillagásza merész elmélettel állt elő. Seth Shostak kiszámította, hogy a következő 20 év folyamán az emberiségnek jelet kell kapnia földönkívüli létformáktól.
A földönkívüli intelligencia után kutató intézet (SETI) immár 20 éve keresi idegen civilizációk nyomait. Ehhez többek közt elindították az első világméretű megosztott számítási műveletet, amelynek keretében több mint ötmillió felhasználó a számítógépe felesleges kapacitását rádióteleszkópok adatai közötti keresgélésre ajánlja fel.

A SETI kutatóihoz az interneten keresztül kereken 1,5 milliárd adatcsomag érkezett vissza, de megfelelő jelre még nem bukkantak. Miközben a türelmetlenségre megvolna minden ok, Seth Shostak szerint már nem kell sokáig várni az idegenek első jelére.

Alapos számítások

A SETI vezető csillagásza szerint már a következő két évtized során megtalálhatja az emberiség az értelmes idegen létformákra utaló első jeleket.

Shostak hangsúlyozza, hogy a fenti elméletét nem durva becslésként, hanem bonyolult számítási műveletek eredményeként állította össze. A formula a világegyetem lakható világainak eloszlásán és a Föld műszaki fejlődésén alapul.

A New Scientist beszámolója szerint Shostak először kollégája, Frank Drake ismert képletét használta. Az 1961-ből származó egyenlet hét változót alkalmaz.

Ezek közé tartozik:
- az évente keletkező csillagok száma,
- ezek közül hánynak van bolygórendszere,
- az élet keletkezését lehetővé tevő bolygók száma,
- hányon keletkezik valójában élet,
- élnek-e ott intelligens lények,
- az idegen civilizációk közül hány akar kapcsolatba lépni másokkal,
- és mennyi ideig marad fenn egy fejlett technológiájú civilizáció.

Alaposan változtak az értékek

Az egyenlet egyes értékeit az elmúlt hónapok és évek kutatási eredményei jelentősen módosították 1961-hez képest. A változásokból kifolyólag ma a földönkívüli élet létezése jóval valószínűbbnek tűnik.

Így például a bolygóval rendelkező csillagok számára vonatkozó becsléseket folyamatosan korrigálták felfelé. A földi megfigyelések igazolták, hogy az élet létrejöhet még a néhány évvel korábban feltételezettnél is barátságtalanabb körülmények között.

Sok kicsi Föld

Barry Jones elismert bolygókutató szerint például a mostanáig felfedezett bolygórendszerek között minden másodikban létezhet Földhöz hasonló égitest.

Shostak végül a Drake-formula és az aktuális kutatási eredmények alapján jutott arra következtetésre, hogy 104-106 közé tehető a száma a Tejútrendszert otthonuknak nevező olyan civilizációknak, amelyek rádiójeleket sugároznak.

Ezen szomszédaink megtalálásához a galaxisunk mintegy 100 milliárd csillagának megvizsgálása szükséges, emlékeztet Shostak a Acta Astronautica szaklapban megjelent levezetésében.

Erősödő számítógépek

A hatalmas feladatot, a földi műszaki fejlődésre való tekintettel, belátható időn belül befejezheti az emberiség, véli Shostak. A csillagász bevonta számításaiba a már létező, illetve építeni tervezett rádióteleszkópokat, és hozzávette az önkéntesek számítógépeiben dolgozó mikrochipek egyre növekvő számítási teljesítményét.

Shostak azt feltételezi, hogy a projekt rendelkezésére álló számítási teljesítmény 2015-ig másfél évente megduplázódik, az immár 40 éve érvényes Moore-törvénynek megfelelően. Az adott időpont után a növekedés várhatóan a felére csökken, mivel az egyre kisebb áramkörök építése fizikai korlátokba ütközik.

Egy generáción belül

A teljes számítás eredményeként Shostak azt jósolja, hogy egy generáción , de legfeljebb 20 éven belül az emberiség felfogja a világűrből intelligens lények által sugárzott első jeleket.

A hagyományos módszerekkel az idegenekkel való csevely viszont igen vontatott lesz majd, hiszen az érintett bolygók 200-1000 fényévnyi távolságban húzódhatnak, véli Shostak. Így évszázadokba is beletelhet, amíg válasz érkezik egy-egy üzenetre.

Felelőtlenség jósolgatni

A csillagász elméletét a SETI-n belülről is kritikák érik. Paul Shuch, a New Jersey-ben működő Seti League igazgatója szerint Shostak kihagyta számításaiból az idegeneket. Szerinte ésszerű dolog előre vetíteni az emberiség műszaki fejlődését.

Viszont a földönkívüli élet és az idegen intelligencia létezése, illetve ezek csevegési hajlandóságára vonatkozó becslések annyira bizonytalanok, hogy lehetetlen feladat az első típusú találkozás dátumának, vagy akár évtizedének/évszázadának előre jelzése.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!