Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Első típusú találkozás 20 éven belül

2004.07.25. 10:36
Az amerikai SETI-projekt vezető csillagásza merész elmélettel állt elő. Seth Shostak kiszámította, hogy a következő 20 év folyamán az emberiségnek jelet kell kapnia földönkívüli létformáktól.
A földönkívüli intelligencia után kutató intézet (SETI) immár 20 éve keresi idegen civilizációk nyomait. Ehhez többek közt elindították az első világméretű megosztott számítási műveletet, amelynek keretében több mint ötmillió felhasználó a számítógépe felesleges kapacitását rádióteleszkópok adatai közötti keresgélésre ajánlja fel.

A SETI kutatóihoz az interneten keresztül kereken 1,5 milliárd adatcsomag érkezett vissza, de megfelelő jelre még nem bukkantak. Miközben a türelmetlenségre megvolna minden ok, Seth Shostak szerint már nem kell sokáig várni az idegenek első jelére.

Alapos számítások

A SETI vezető csillagásza szerint már a következő két évtized során megtalálhatja az emberiség az értelmes idegen létformákra utaló első jeleket.

Shostak hangsúlyozza, hogy a fenti elméletét nem durva becslésként, hanem bonyolult számítási műveletek eredményeként állította össze. A formula a világegyetem lakható világainak eloszlásán és a Föld műszaki fejlődésén alapul.

A New Scientist beszámolója szerint Shostak először kollégája, Frank Drake ismert képletét használta. Az 1961-ből származó egyenlet hét változót alkalmaz.

Ezek közé tartozik:
- az évente keletkező csillagok száma,
- ezek közül hánynak van bolygórendszere,
- az élet keletkezését lehetővé tevő bolygók száma,
- hányon keletkezik valójában élet,
- élnek-e ott intelligens lények,
- az idegen civilizációk közül hány akar kapcsolatba lépni másokkal,
- és mennyi ideig marad fenn egy fejlett technológiájú civilizáció.

Alaposan változtak az értékek

Az egyenlet egyes értékeit az elmúlt hónapok és évek kutatási eredményei jelentősen módosították 1961-hez képest. A változásokból kifolyólag ma a földönkívüli élet létezése jóval valószínűbbnek tűnik.

Így például a bolygóval rendelkező csillagok számára vonatkozó becsléseket folyamatosan korrigálták felfelé. A földi megfigyelések igazolták, hogy az élet létrejöhet még a néhány évvel korábban feltételezettnél is barátságtalanabb körülmények között.

Sok kicsi Föld

Barry Jones elismert bolygókutató szerint például a mostanáig felfedezett bolygórendszerek között minden másodikban létezhet Földhöz hasonló égitest.

Shostak végül a Drake-formula és az aktuális kutatási eredmények alapján jutott arra következtetésre, hogy 104-106 közé tehető a száma a Tejútrendszert otthonuknak nevező olyan civilizációknak, amelyek rádiójeleket sugároznak.

Ezen szomszédaink megtalálásához a galaxisunk mintegy 100 milliárd csillagának megvizsgálása szükséges, emlékeztet Shostak a Acta Astronautica szaklapban megjelent levezetésében.

Erősödő számítógépek

A hatalmas feladatot, a földi műszaki fejlődésre való tekintettel, belátható időn belül befejezheti az emberiség, véli Shostak. A csillagász bevonta számításaiba a már létező, illetve építeni tervezett rádióteleszkópokat, és hozzávette az önkéntesek számítógépeiben dolgozó mikrochipek egyre növekvő számítási teljesítményét.

Shostak azt feltételezi, hogy a projekt rendelkezésére álló számítási teljesítmény 2015-ig másfél évente megduplázódik, az immár 40 éve érvényes Moore-törvénynek megfelelően. Az adott időpont után a növekedés várhatóan a felére csökken, mivel az egyre kisebb áramkörök építése fizikai korlátokba ütközik.

Egy generáción belül

A teljes számítás eredményeként Shostak azt jósolja, hogy egy generáción , de legfeljebb 20 éven belül az emberiség felfogja a világűrből intelligens lények által sugárzott első jeleket.

A hagyományos módszerekkel az idegenekkel való csevely viszont igen vontatott lesz majd, hiszen az érintett bolygók 200-1000 fényévnyi távolságban húzódhatnak, véli Shostak. Így évszázadokba is beletelhet, amíg válasz érkezik egy-egy üzenetre.

Felelőtlenség jósolgatni

A csillagász elméletét a SETI-n belülről is kritikák érik. Paul Shuch, a New Jersey-ben működő Seti League igazgatója szerint Shostak kihagyta számításaiból az idegeneket. Szerinte ésszerű dolog előre vetíteni az emberiség műszaki fejlődését.

Viszont a földönkívüli élet és az idegen intelligencia létezése, illetve ezek csevegési hajlandóságára vonatkozó becslések annyira bizonytalanok, hogy lehetetlen feladat az első típusú találkozás dátumának, vagy akár évtizedének/évszázadának előre jelzése.