Auguszta
-7 °C
0 °C

A pingvinek 10 százaléka meleg

2007.05.07. 21:25
A tudomány eddig szemérmesen hallgatott róla, pedig több mint 1500 állatfajnál mutatták már ki a homoszexualitás jelenlétét - most mindenki mindent megtudhat a leszbikus, meleg és biszexuális állatokról egy oslói kiállításon.

A látogatók rendszerint tátott szájjal bámulják az ölelkező gyilkos bálna fiúkról vagy az egymást gyengéden ingerlő delfinlányokról készített felvételeket a norvég főváros természettudományi múzeumában nyílt tárlaton. "Nem tudjuk, hogy az állatok közben mit gondolnak, de az biztos, hogy nagyon élvezik" - magyarázta Petter Böckman zoológus, a kiállítás egyik rendezője a dpa német hírügynökség tudósítójának.

A fényképek, kitömött állatok, modellek és a hozzájuk főzött magyarázatok mindent elárulnak arról, amiről "a szégyenlős tudósok soha nem mertek beszélni, holott már több mint 1500 faj esetében találtak példát az azonos neműek közötti szerelemre" - mondta Böckman.

Természetellenes? - hangzik a kiállítás címében feltett kérdés. A zoológusok válasza egyértelmű nem. Már Arisztotelész, a nagy görög filozófus fülébe is eljutott, hogy a hiénák gyakran azonos nemű partnert választanak, és az ókor óta tovább gyarapodott a tudás. Csak a példa kedvéért: a pingvinek 10 százaléka meleg, és a párok gyakran örökbe fogadnak árva fiókákat. A törpekakaduknál 40 százalék a melegek aránya, a törpecsimpánzok 80 százaléka pedig mindkét nemet kedveli.

A kiállítás ötletét Geir Soli, a múzeum egyik munkatársa adta, aki az emberek közötti homoszexuális kapcsolat természetellenes voltáról hallott előadást egy paptól a rádióban. Hogyan lenne természetellenes az embereknél, ami az állatvilágban olyan gyakran fordul elő? - gondolta a zoológus, és nemsokára már a kiállítás koncepcióján dolgozott kollegáival együtt.

Konzervatív egyházi körök nem is igen kritizálták a munka eredményét, külföldről pedig rengeteg múzeum érdeklődött, és a norvég tudósok remélik, hogy a gyűjtemény sok helyre eljut majd.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!