Szilvia
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Perverz állatok

2005.03.08. 16:56
Hogy a hímnemű vadkacsák tizede meleg, tudományos körökben ismert tény. A meleg gácsérok erőszakos viselkedésére is több példa akadt. A homoszexuális nekrofília azonban még a tudósokat is megdöbbentette.

Meglehetősen felborzolta az ornitológus társadalom kedélyeit Kees Moeliker holland kutató. A rotterdami Natuurmuseum munkatársa a hasznavehetetlen tudományos kutatásokat díjazó Ig Nobellel kitüntetett dolgozatában a hímnemű vadkacsák nekrofil hajlamait tárta fel, írja a Guardian.

Durva állatok

A kacsák elég durva állatok, derült ki Moeliker korábbi kutatásaiból. Azon a tudományosan bizonyított tényen, hogy tízből egy gácsér homoszexuális, már senki sem kapja fel a fejét, ám Moeliker kutatásai szerint a homoszexuális hímek között gyakori az erőszak. A domináns hím ilyenkor durván rárepül alárendelt társára, majd hosszabb-rövidebb üldözés után erőszakosan közösül vele.

Moeliker kitüntetett dolgozatában egy ennél is durvább esetet dolgozott fel. A kutató éppen múzeumi dolgozószobájában tanulmányozta a vadkacsák (anas platyrhyncos) viselkedését, amikor egy nagy csattanásra lett figyelmes. Egy madár csapódott a múzeum üveghomlokzatának. Moeliker azonnal a helyszínre sietett.

Hetvenöt perc, két megállással

Tanulmányában Moeliker így összegezte a tapasztaltakat: "A gácsér (anas platyrhyncos) mozdulatlanul hevert a hasán a homokban. A szerencsétlen állat láthatóan teljes erővel repült neki az épületnek, mintegy három méternyire a földtől. A nyilvánvalóan döglött kacsa mellett egy másik, kifejlett hím állt. Egyszerre csipkedni kezdte a döglött állat fejét és nyakát. Ezt két percig folytatta, ezután durván, közösülni kezdett a döggel, erősen, szinte megállás nélkül csipkedve a fejét."

Moeliker megdöbbenten figyelte az eseményeket. A megfigyelés hetvenöt perce alatt fényképeket is készített a nemtársával egy háromperces és egy percnél is rövidebb szünettől eltekintve folyamatosan közösülő gácsérról. "19 óra 12 perckor megzavartam a kegyetlen jelenetet. A nekrofil gácsér csak nehézkésen hagyta ott társát, nem repült el, csak arrébbhúzódott", írja tanulmányában. A gácsér azután sem hagyta ott a helyszínt, csak a kacsák jellegzetes, két hangból álló raeb-raeb (Konrad Lorentz 1953-ban közölt tanulmánya szerint párbeszédre hívó) hápogását hallatta, negyedórával a holttest eltávolítása után is.

Már a mókusok is

Moeliker hipotézise szerint az áldozat egy erőszakos rárepülés során vesztette életét. "Mikor az egyik elpusztult, a másik, mivel nem kapott negatív visszajelzést - semmilyen visszajelzést sem kapott - rávetette magát", vonta le következtetéseit.

Moeliker pechjére egyelőre még senkinek sem sikerült ezen az egy eseten kívül megfigyelnie a homoszexuális kacsák nekrofil viselkedésmintáját, írja a Guardian. Nemrégiben ugyan kapott egy jelzést az Egyesült Államokból, ott azonban egy nekrofil mókust figyeltek meg. Ráadásul a mókus esetében a homoszexualitás sem igazolt, az áldozatot ugyanis az erőszak előtt elütötte egy autó.