Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Delfinek mentették meg a cápától az úszókat

2004.11.23. 10:41
Egy delfincsapat mentett meg négy úszót egy fehér cápa támadásától. A féltucat delfin védőgyűrűt vont az úszók köré, majd a víz csapkodásával riasztotta el a támadót. A tengerbiológusok szerint a delfinek általában segítőkészek.
Fél tucat delfin sietett négy úszó segítségére Új-Zéland partjainál. A három vízimentő és egyikük tinédzser lánya edzeni indultak Whangarei közelében, amikor váratlanul egy háromméteres fehér cápa bukkant fel a közelükben.

Védőgyűrűt alkottak

A cápa támadását egy csapat delfin akadályozta meg. A váratlanul felbukkanó emlősök egy csoportba terelték az úszókat, majd szűk körben cirkálni kezdtek körülöttük, láthatóan azért, hogy távol tartsák a támadót, mesélte a BBC-nek Rob Howes, a vízimentők egyike.

A delfinek, elmondása szerint, nagyon hevesek voltak, farkukkal a vizet csapkodták, hogy elriasszák a cápát.

Szeretnek segíteni

Az eset ugyan három hete történt, de az életmentők csak most álltak elő vele. Nem csoda, egyiküknek ez volt az első mélytengeri úszógyakorlata. A négyfős csapat egyöntetű véleménye szerint a delfinek kétségtelenül szándékosan siettek segítségükre.

Véleményüket a kutatók is megerősítették. A tengerbiológusok szerint a delfinekre jellemző az effajta önfeláldozás. "A delfinek szeretnek segíteni a rászorultakon", mondta el a BBC-nek egy tengerbiológus.