Nem is rohad szét a növény a mikrós víztől
Nemrég a Facebookon terjedt egy kislány furcsa kísérlete: két növényt választott, az egyiket rendesen öntözte, a másikat viszont olyan vízzel, amit először felmelegítette a mikróban, aztán lehűtötte.
Az állítólagos eredmény: a mikrózott vízzel öntözött növény meghalt, míg a sima vízzel tápláltnak semmi baja sem lett. Nem hitt a kísérlet valódiságában Váli Viktor, ezért egyszerűen megismételte: az eredmény: mindkét növény él és virul.
Gyakori tévhit, hogy a mikrohullámú sütő átalakítja a táplálékok és a víz molekuláit, ezért káros. Ezzel a feltételezéssel tele az internet, de bizonyítani még sosem sikerült. Az valóban igaz, hogy a mikróba tett ételek molekuláris szerkezete átalakulhat, de nincs ebben semmi meglepő: ez történik akkor is, amikor például a fagyasztóba rakunk valamit (a vízből például jég lesz, a halmazállapot-változás is átalakulás, ebben az esetben elég látványos), sőt, ha sütünk is ilyen folyamatot láthatunk: vajon a sütemény mitől lesz olyan finom és kemény az eredeti masszához képest?