16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Cikkünk után mégis vizsgálat indult

2014.11.25. 10:18

Hétfőn írtunk arról, hogy furcsán működik a LifeStyle Alternative kft., amely több tucat doménen különböző ritka betegségekről gyárt egyforma videót: mindegyikben azt ígéri néhány szó eltéréssel, hogy az egyébként gyógyíthatatlan betegséget pár hét alatt meggyógyítják. Mindehhez csak fel kell iratkozni egy levelezőlistára, aztán azonnal megrendelni a tudást rejtő könyvet, ami viszont valójában csak néhány összefűzött papírlap általános étkezési tanácsokkal.

A céggel kapcsolatban egyik olvasónk már nyolc hónappal ezelőtt megkereste a Gazdasági Versenyhivatalt, akik március 14-én a Fogyasztóvédelemhez továbbították az ügyet, aztán nem történt semmi, hiába kereste őket később is, nem reagáltak. Egészen tegnap délutánig, amikor rájöttek, hogy mégis van hatáskörük.

Több domént megvizsgáltak, és megállapították, hogy:

Még nincs elég adat, de kérnek. Mert a honlapok alján tényleg a kft. van, de ez még nem elég.

Hivatali nyelven ez így néz ki:

 A „fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény értelmében [...] a Felügyelőségnek abban az esetben van lehetősége közigazgatósági hatósági eljárás keretében a beadványban foglalt tényállás tekintetében vizsgálatot, továbbá érdemi döntést hoznia” – és innentől tegye fel a kezét, aki érti, mit akar mondani a felügyelet –, "ha olyan vállalkozás felelőssége merül fel, amelynek érdekében áll az, hogy az olvasói véleményekre, mint esetlegesen valótlan információtartalommal bíró kereskedelmi kommunikációra alapozva a panasz tárgyát képező termék eladását kívánja ösztönözni” – bármit is jelentsen ez.

A fogyasztóvédelemnek még azt is sikerült megállapítania, hogy a honlapok alján valóban a Lifestyle Alternative kft. van, de ”ez még nem jelenti azt, hogy a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat megállapítható”. Ezért megkeresték a kft.-t „további vizsgálat céljából”. 

Minderre pedig csak nyolc hónapot kellett várni. Meg egy címlapos cikket.

kormany


  • Tippek
  • Hírek