Káosz a rendben vagy rend a káoszban

2000.07.06. 12:41
A teched érdemi előadásait hallgatva úgy tűnik, hogy újabb irányt vett a Microsoft szekere. Ezt az irányt jól jelzik az amerikai folyamatok is. A korábbi cél először a kisfogyasztó volt, akinek a masináját valamiféle operációs rendszerrel kell üzemeltetni. Utána jött a hivatal, az office alkalmazások sora, majd a cég újra stratégiát váltott.
Az irányváltás célja immár az elektronikus business világa. Hadováljon bármit a FED, hogy nincs új gazdaság, az bizony létezik. És eme új gazdaság szereplői a kollektív káosz állapotában leledznek. Ahány szállító, annyiféle rendszer, ahol a közös nyelvet néha csak a EDI szabvány teremti meg. A dolognak - Microsoftos szemmel nézve - két problémája van; az egyik az az, hogy a szabványnak nem ők a gazdái. A másik komolyabb: az EDIFACT szabványcsomag az alkalmazások ára miatt nem éppen a kis- és középvállalkozások, azaz nem a tipikus internetes cégek számára elérhető. A megoldást így éppen időszerű volt megtalálni, s ezt a ziccert termesztésen nem hagyhatta ki.

Don Box nagyelőadásában ezt az evangelizációs munkát végezte azzal, hogy bemutatta azokat a demoban vagy élőben meglévő elgondolásokat, amelyek talán rendet tehetnek ebben a szolgáltatók és felhasználók között kialakuló kommunikációs káoszban. A közös platform igencsak egyszerű elgondoláson alapul. A mai és talán a jövendőbeli internet szedett-vedett lesz a szó informatikai értelmében. Azaz mindössze egyetlen dolog megy át a neten gond nélkül, a gyalogos ékezet nélküli szöveg, az ASCII... Nos ha ez a probléma, akkor meg kell oldani. És úgy tűnik valamit ki is találtak a redmondi fiúk. Egyelőre a programozók, a marketinges szakik még keresik a hatékony marketinges megoldásokat. Még a tényekről van szó, és nem a reklámról. Egyelőre.

Élet a HTML után

A HTML nyelvet mindenki ismeri. Nos ennek szép lassan kialakultak a különböző kiterjesztései. A legelső a Java script volt, amit a Java követett, ami rengeteg problémát okozott kompatibilitási gondjaival. Ezért a Microsoft kézbe vette a fejlesztés irányítását.

A netes üzleti alkalmazásokra a XHTML nyelvet tartja alkalmasnak. Ez a lapleíró nyelv olyan bővítése, amely form specifikus utasításkészlettel szinte az üzletre teremtetett. A nyelv több rétegből épül fel, amelynek csak a magja standard, a többi már a Microsoft interpretációja, amely ezúttal - lévén hogy ebben az irányban egyelőre csak szakmai szempontok voltak a meghatározóak - viszonylag egységes és könnyen értelmezhető.

Az XHTML lényege, hogy kifejezetten tranzakciókra találták ki, miként az EDIFact-ot, annak korlátai nélkül. Az alapegységek, a sémák és a fórumok határozzák meg egy üzenet adattartalmát, amelyet a programozó rugalmasan, egy alkalmazás igénye szerint alakíthat. Az alkalmazások pedig így megértik egymást, hiszen az XHTML nyelvvel konkrét üzleti folyamatokat vezérelhetünk. Amennyiben a két rendszer szót kell hogy értsen, akkor elég megismerni a másik rendszer templet-állományait, megkapni a mintákat, ami alapján a web felületén keresztül már elindíthatóak a tranzakciók. Mivel a rendszer komplex megoldásokra készült, alkalmas a hitelkártya vagy banki tranzakciók vezérlésére, azaz a komplett folyamat menedzselésére. A hagyományos EDI világgal pedig megoldható a kapcsolat a gateway eszközökkel .

Konkurens tájszólások

A jelenlegi fejlesztések a Microsoftnál ebben az irányba haladnak Ami viszont a cég stratégiájának jelentős átalakulását jelenti majd. A cég tevékenysége egyre inkább ,,ellégiesül" az átlagember számára. Ugyanakkor ennek az iránynak a komolyságát sejteti, hogy a SAP rövidesen elkészíti Windows 2000-re optimalizált új verzióját, míg más nyugati rendszereknek is készül vagy már elkészült a Windows 2000 átirata. Mivel a rendszer egyelőre platformfüggő, az egységes koncepció biztosított.

S ilyenkor - ebben mindig bízhatunk - megjelenik a kisördög. Mert a nagy cégek nem könnyen adják be megszokott Unix, Linux fejlesztéseiket. Mi lesz, ha a nyelvnek megint tájszólásai alakulnak ki, amelyek egymást sem értik? (Szkeptikusok kíméljenek! Itt a lehetőség mondjuk Arra, hogy a Sun visszavágjon a Javaért.) Akkor egy jó ötlet a szokásos káoszba torkollik. Vagy mi van akkor, ha a marketing szempontok kerekednek felül a hagyományos észérveken.

Ennek nagy a veszélye. Ugyanis jelenleg az XHTML nyelvvel kompatibilis böngészők csak a Microsoft műhelyéből kerülnek ki. De a mobiltelefonok nagy részén nem a Windows CE, hanem a PALM OS valamilyen verziója fut. Erre ki fejleszt majd XHTML alkalmazást? Miként a dolog csak akkor lehet sikeres, ha a szabvány nyílt és más platformokon is meglesz hozzá a támogatás. Úgy tűnik a szabvány nyíltsága körül itt nem lesznek gondok, de a támogatást majd eldönti az idő.

Lehet hogy az XHTM kiutat kínál a jelenlegi káoszból. De az is lehet, hogy nem ez fény a káosz alagútja végén, hanem csupán csak egy szellőzőakna, ahol a csalóka fénysugarak megtévesztik a kompatibilitásra áhítozókat. Az idő dönti csak el, melyik alternatívának volt az igaza.  • Tippek
  • Lakáshitel