Miklós
-5 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

Áttörést jelenthet az AIDS elleni harcban a német felfedezés

2008.11.13. 13:20
Óvatos reményeket fogalmaztak meg a német orvosok a héten bejelentett esettel kapcsolatban, amikor egy csontvelõ-átültetés után eltûnt a HIV-fertõzés egy beteg szervezetébõl.

Német orvosok szerdán jelentették be, hogy egy 39 éves berlini betegen leukémia elleni csontvelõ-átültetésest végeztek, és a mûtéttel sikerült teljesen eltüntetni a beteg szervezetébõl az azt évekkel korábban megtámadó HIV-vírust is. A mûtétet a berlini Charité-klinika orvosa, Gero Hütter végezte két évvel ezelõtt a steiglitzi klinikán.

A hírtelevíziók és az újságok elsõ értékeléseikben orvosi szenzációról és arról beszéltek, hogy ennek nyomán áttörés születhet az AIDS elleni harcban. Az értékelések csütörtökre óvatosabbá váltak, miközben abban szinte egyetlen illetékes sem kételkedett, hogy rendkívüli fejleményrõl van szó, amely mindenképp elõmozdíthatja az immunhiánybetegség, az AIDS elleni harcot. Az orvosok, illetve a szakértõk ugyanakkor óvatosságra intettek azért is, mert értesülések szerint a hír a németországi HIV-fertõzöttek körében óriási reményeket keltett, és hozzátartozóikkal együtt telefonhívásokkal ostromolták a kórházakat.

A steiglitzi klinika igazgatója csütörtökön megerõsítette, hogy a szóban forgó, õssejtbeültetéses beteg szervezetébõl a mûtétet követõen egyértelmû bizonyossággal eltûnt a HIV-vírus. Több szakértõ rendkívül figyelemre méltó fejleményrõl beszélt. Óvtak ugyanakkor a túlzott várakozásoktól, utalva arra: a csontvelõ-átültetés mellékhatásai és a mûtét különösen magas költségei miatt az AIDS-betegek kezelése ezzel a módszerrel aligha elképzelhetõ. Mások pedig arra figyelmeztettek: az a tény, hogy a berlini páciens szervezetébõl eltûnt a vírus, még távolról sem jelent egyértelmû gyógyulást, a fertõzöttség bármikor újból elõtörhet.

A mûtétet végrehajtó orvos, az eddig szinte teljesen ismeretlen, de egy csapásra híressé vált Gero Hütter elmondta: már korábban is felfigyelt arra az orvosi felfedezésre, hogy egyes emberek vérében olyan immunfaktor található, amely ellenállóvá tesz az AIDS ellen. Amikor szembekerült a leukémiában és az AIDS-ben egyaránt megbetegedett páciensével, rögtön arra gondolt: ha már csontvelõ-átültetésre van szükség, olyan donort kell keresni, akinek vérében az említett immunfaktor is megtalálható. A gyógyulás esélyével kapcsolatban kijelentette: "A rák esetében általában öt év után beszélhetünk gyógyulásról, az AIDS esetében azonban sajnos egyelõre nincs viszonyítási alap."

Általános vélekedés szerint a korábbi mûtét most bejelentett sikere az AIDS elleni harcban egyértelmûen megerõsíti a célirányos kutatás szükségességét ezen a téren. A HIV-fertõzöttség az adott betegnél történt megszûnése mindenképp egyfajta kutatási, tudományos és végsõ soron orvosi eredménynek számít, az alkalmazott módszer tényleges kezelési alkalmazásáig azonban még nagyon hosszú az út.