Valér
-2 °C
0 °C

Megfejtették a baktériumok szexuális életét

2008.03.17. 15:40
Egy horvát tudóscsoportnak első ízben sikerült filmre vennie és megmagyaráznia a baktériumok közötti nemi aktust, a szexuális életnek a természetben előforduló legelemibb formáját.

A bravúrt Miroslav Radman akadémikus vezetésével hajtották végre. A kísérletből kiderült, hogy a hím baktériumoknak ötször akkora a nemi szervként szolgáló fehérjéjük, mint maga a baktérium. "Új módszert dolgozunk ki, amellyel bemutatjuk valós időben a dns közvetlen átadását egy hímbaktériumtól egy nőstény baktériumig, és ennek bekerülését a kromoszómákba az egyes sejtekben" - nyilatkozta Radman a Jutarnji List című horvát lapnak. Kutatásaik eredményeit a Science című tudományos folyóirat is közölte.

Radman tíz évvel ezelőtt dolgozta ki tudományos módszerét a baktériumok közötti nemi aktus megfigyelésére egy fluoreszkáló mikroszkóppal, de az első kísérleteket csak négy éve kezdték meg. "Ismeretanyagunknak fontos következményei lesznek annak megértésére nézve, hogy miként válnak a baktériumok ellenállókká az antibiotikumokkal szemben, és hogyan alakulnak át ártalmatlan baktériumok kórokozókká" - magyarázta a tudós. Munkatársa, Ana Babic szerint a baktériumok szexuális élete kulcsszerepet játszik az evolúcióban. "Ha az evolúció csak kizárólag a mutáción alapulna, a radikálisabb változások nagyon lassan mentek volna végbe. A baktériumok szexuális életükön keresztül megszereztek olyan géneket vagy géncsoportokat, amelyek teljesen új, gyakran kórokozó funkciókat vettek fel" - hangsúlyozta Babic.

A kutatás egyúttal fényt derített a hímbaktériumok "nemi szervének" létezésére is. "Az F pilus fehérje, amely ötször akkora, mint maga a baktérium, a nemi szerve a baktériumoknak, amelyen keresztül átadja a dns egyik láncát. Ez lemásolódik a női sejt belsejében és így jön létre a kettős láncolat" - magyarázta Radman. Francois Jacob Nobel-díjas francia orvosbiológus 1955-ben kimutatta, hogy az E. coli baktériumnak kétféle, fuzionáló szexuális típusa van, míg a baktériumok sajátos szexuális életét, az úgynevezett konjugációt egy másik Nobel-díjas, az idén februárban elhunyt amerikai Joshua Lederberg kutatta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!