Árpád
-2 °C
3 °C

Hőlégballonnal az Északi sark felett

2000.05.29. 21:48
David Hemplenam-Adams vasárnap indult el az Északi sarkot meghódító útjára. Az angol úriember fogadása miatt azonban az amúgy sem sétagalopp utat hőlégballonon kénytelen megtenni.
Az angolok excentrikus fogadásiakról közismertek
Az angolok excentrikus fogadásiakról közismertek, a szigetországban szinte mindenre lehet fogadni. David Hemplenam-Adams - aki hőlégballon szerelmes - fogadása arról szól, hogy világelsőként egyedül, meleg levegővel hajtott, óriási gömbhöz csatolt fonott kosárban fog az Északi Sark felett elhaladni. A merész brit a norvégiai Spitsbergen városából vasárnap késő éjjel indult útjára.

A történelem folyamán 1897-ben három svéd úttörő vállalkozott a ballonos kalandra, de a próbálkozás tragikusan végződött miután a ballonra jég rakódott és lezuhant.

A többnapos repülés nem mentes a kockázatoktól. A repülés igazgatója, Brian Jones szerint az utazás ,,a világ utolsó nagy légi kalandja". ,,Sokkal nyugodtabbak leszünk, miután David átrepüli a jéghideg óceánt, hisz túlélési esélyei a tengerbe való zuhanás után eléggé alacsonyak lennének" - nyilatkozta nem kis iróniával (legendás angol humor?) Jones a sajtónak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?