Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Összeforrhatnak az elvágott idegek

2002.04.11. 17:31
A nyaktól lefelé megbénultak számára új reményt nyújthat egy brit és egy amerikai laboratórium eredménye, miszerint olyan anyagokra bukkantak, melyek segítségével a központi idegrendszer átvágott idegei mégis képesek összeforrni.
Sokáig abból indult ki az orvostudomány, hogy az idegrendszer egyszer tönkrement összeköttetései örökre így maradnak. De az elmúlt évek során olyan anyagokra bukkantak, melyek segítségével serkenthető az idegek növekedése. Ez mindenesetre túl kevés a sikerhez, mert a növekedés gyorsan korlátokba ütközik. Ilyen például, amikor más sejtek elfoglalják az elvágott idegek közti teret, és nem közvetítik az impulzusokat.

Molekuláris machete

Az akadályként tornyosuló sejtdzsungel aprítására a londoni King's College egyik neurológusa, Elizabeth Bradbury "molekuláris machetét" fedezett fel, ami nem más, mint egy baktérium (Chondroititinase ABC) egyik enzimje - számolt be legújabb számában a Nature tudományos folyóirat.

Patkányokkal végzett kísérletek során az elakadt idegpályákon a fehérje úgy volt képes utat vágni, hogy az állatok csaknem teljesen visszanyerték mozgásképességüket.

Jelentős a felfedezés, mert megmutatja, hogy viszonylag egyszerű kezeléssel, egy enzim révén elősegíthető az idegsejtek csatlakozó pontjai, az axonok regenerálódása, és a működés részben helyreállítható - nyilatkozta Elizabeth Bradbury. De arra is figyelmeztetett, ez nem egy varázskúra, és még sok akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy teljesen lebénult embereken segíteni tudjanak.

Meggyógyulhat Superman

Christopher Reeve tolószékben
Ugyanis ha a kezelést embereken is kipróbálják, és hatásosnak bizonyul, más módszerekkel kombinálva esetleg segíthet a teljesen lebénult betegeken, például Christopher Reeve-n, a Superman szerepében híressé vált filmsztáron, akit egy lovasbaleset kényszerített tolókocsiba.

A gerinc ilyen súlyos sérülését legtöbbször autó vagy sportbaleset okozza. A tapintás és mozgáskészség elveszik, mert az idegszálak nem képesek újranőni, és a sérült ponton az idegsejtek nem tudnak kommunikálni egymással.

Javult a patkányok állapota

Bradbury és munkatársai az enzimet infúzióval jutatták patkányokba, tíz nappal azután, hogy az állatok gerincét megsértették. Az eredmények szerint a patkányok képesek voltak visszanyerni néhány neurológiai funkciót. Sérültek maradtak ugyan, de nem teljesen bénák.

A kutatónő szerint az eredmények biztatóak, mert az idegsejtek regenerációját tapasztalták. Azonban a jeltovábbítás csak az egyik irányban működött, a végtagok motorikus ingerei nem jutottak vissza az agyba.

Mivel az enzimet a patkányokon nem sokkal a sérülés után alkalmazták, a kutatók nem tudják biztosan megmondani, milyen hatással lehet a hosszú ideje lebénult páciensek esetében.

A kutatások következő fázisában a sérülés után késleltetve fogják elkezdeni a kezelést, hogy megvizsgálhassák az állatokon a gerinc különböző szakaszai hogyan tudnak regenerálódni.

Növekednek az idegsejtek

Az amerikai kémikusok kongresszusán tartott előadásukban a bostoni Johns Hopkins orvosegyetem orvosai egy másik faktort ismertettek. Ennél az idegsejtek részei akadályozzák kémiai jelzőanyagokkal, hogy új növekedés indulhasson el. Sejtkultúrákban a kutatók képesek voltak blokkolni ezeket a jeleket, és az idegszövet növekedésnek indulhatott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!