Kék ételfestékkel a gerincsérülés ellen

2009.07.28. 10:45 Módosítva: 2009.07.28. 10:47
Egy elterjedten használt, biztonságos, kék ételfesték azonnali intravénás alkalmazásával minden eddiginél jobb eredmény érhető el a gerincsérülések kezelésében - közölték amerikai kutatók hétfőn.

A Rochester Egyetem munkatársai Maiken Nedergaard vezetésével patkányok gerincsérülésén tesztelték a briliánskék-G (Brilliant Blue G, BBG) jelű ételfestéket. A festéket a sérülést követő lehető legrövidebb időn belül juttatták intravénásan a patkányok megsérült gerincagyába, ezzel megelőzték a gyulladás kialakulását és csökkentették a másodlagos sérüléseket. Amikor az agyban vagy a gerincvelőben lévő idegsejtek károsodnak, olyan vegyületeket bocsátanak ki, amelyek a környező sejtek pusztulását okozzák. Ennek pontos okát nem ismerik a szakemberek, ám ha sikerülne megelőzni a másodlagos károsodást, enyhébb következménnyel járna a szélütés vagy a gerincagy sérülése.

„Ma még nincs hatékony kezelés a gerincagy akut sérülésére” - szögezi le Steven Goldman, a kutatás egyik résztvevője. „Reményeink szerint ez a munka praktikus, biztonságos anyaghoz vezet, amelyet a páciensek sérülésük után rövid időn belül megkapnának, hogy ezáltal csökkenjen a szokásos másodlagos károsodás mértéke.” Nedergaard kutatócsoportja olyan anyagot keresett, amely lekötheti a sérüléskor keletkező vegyületek egyikét, az ATP (adenozin-trifoszfát) molekulát. Megállapították, hogy BBG jelű kék ételfesték kapcsolatba lép az ATP-vel egy receptoron keresztül, ezáltal leköti.

„A receptort gátló BBG intravénásan történő alkalmazása jelentősen csökkentette a gerincagy sérülésének súlyosságát, minden bizonyítható mérgező hatás nélkül” - írják a szerzők. A szer csak azoknál a pácienseknél kockázatos, akiknek vérmérgezésük alakult ki. A szóban forgó ételfesték egy másik kék színezék származéka, amelyből az Egyesült Államokban egy ember évente átlagosan 16 milligrammot fogyaszt el. Nedergaard felhívta a figyelmet arra, hogy a humán próbákra még éveket kell várni.  • Tippek
  • Árfolyam