Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Állatok kapnak őssejtkezelést Amerikában

2009.08.11. 11:06 Módosítva: 2009-08-11 11:08:00
Több ezer, ízületi gyulladásban szenvedő kutya és ló kapott már őssejtterápiát az Egyesült Államokban, noha nincs még egyértelmű bizonyíték az eljárás hatékonyságára.

Mint Kristin Kirkby, a Floridai Egyetem állatorvosa elmondta az AP amerikai hírügynökségnek, az általa elvégzett öt őssejtbeültetés után a kutyák tulajdonosainak visszajelzése pozitív. Hozzátette azonban, hogy ezek nem tudományosan igazolt eredmények.

A gazdák úgy érzik, a félmillió forintnak megfelelő összegbe kerülő beavatkozást követően javult kutyáik járása, és úgy tűnik, jobban is érzik magukat. Kirkby elmondta, terveznek olyan kutatást az egyetemen, melyben mérnék az ízületi gyulladásos állatok fájdalmát a kezelés előtt és után is.

Egy kaliforniai székhelyű cég olyan őssejtterápiát fejlesztett ki 2003-ban - először lovak kezelésére - melyben a kutyák és lovak zsírszöveteiből különítenek el testi őssejteket, majd ezeket ültetik be a beteg állatokba. Az eljárást elsősorban idült ízületi gyulladás kezelésére használják. A cég állatorvosai szerint a terápia lehetővé teszi, hogy az állatok elkopott porcai és más szövetei visszaépüljenek. A cég 2003 óta 3500 lovat és 1500 kutyát kezelt, hamarosan macskákon is megkezdik a terápiát. Eddig 1500 amerikai állatorvosnak van engedélye az eljárás elvégzésére.