Franciska, Fanni
-5 °C
7 °C

Már kereskedelmi forgalomban is kaphatók klónozott kutyák

2009.01.29. 12:45
Hat éve lefagyasztott dns-ből hozták létre egy labrador retriever klónját Koreában. A házikedvencek klónozása hamarosan nagy üzletté válhat.

Négy év kellett ahhoz, hogy a világ első klónkutyájának megszületésétől eljussunk addig, egy floridai család megvásárolja a világ első kereskedelmi céllal klónozott kutyáját. Ahogy 2005-ben Snuppy, az afgán agár, úgy most Lancelot, a labrador is egy szöuli kutatólaborban jött a világra, most azonban nem puszta genetikai kísérlet, hanem a Bioarts International nevű cég megbízása állt a háttérben.

A floridai Otto család hat éve fagyasztatta le az akkor hat éves kutyájuk dns-ét. Lancelot 2008 elején pusztult el, genetikailag százszázalékos mása (gyakorlatilag egypetéjű ikertestvére) pedig tavaly októberben született meg. A klónkutya 150 ezer dollárjába került a családnak, és három hónapos korában szállították át Koreából Floridába. A kölyökkutya egészséges, és gazdái szerint zavarba ejtően hasonlít Lancelotra - bár ez egy klónnál a minimális elvárások közé tartozik.

"A laikusok szemében egy kutya sikeres klónozása nagy lépést jelent az emberi klón létrehozása felé. Valójában kutyát klónozni nehezebb, mint embert" - ijesztgette a közvéleményt Lou Hawthorne őssejtkutató.

Közben egy koreai biotechnológiai cég bejelentette, hogy a világon elsőként zsírszöveti őssejtből klónozott kutyát. Egy beagle-ből vették a zsírsejteket, és két kölyök már világra is jött. Ez azért jelent áttörést a klónozási eljárásokban, mert eddig csak testi sejtekből sikerült életképes klónokat létrehozni. A szakértők szerint a házikedvencek klónozása külön iparággá nőheti ki magát a közeljövőben.