Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Nem tilthatók be a génmanipulált élelmiszerek

2003.07.14. 11:44
Nem lesznek az Európai Unióban olyan nagy kiterjedésű agrárrégiók, ahol megtiltanák, hogy genetikailag módosított élelmiszereket termeljenek. Az Európai Unió nemrég létrehozott élelmiszer-biztonsági hivatalának szakértői elutasítják Felső-Ausztria kérelmét, hogy nyilvánítsák az egész tartományt az új technikától mentesnek.
Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a genetikailag módosított élelmiszer akár az egészségre, akár a környezetre veszélyt jelentene, ezért semmi sem indokolja, hogy vele kapcsolatban egy EU-régió az egész uniótól eltérő megközelítést alkalmazzon - hangzik az Európai Unió élelmiszer-biztonsági hivatalának véleménye.

Csalódott régiók

A végső szót ugyan a brüsszeli bizottság mondja ki - várhatóan szeptemberben -, de brüsszeli megfigyelők szerint a testület aligha vonja kétségbe a saját szakértőinek álláspontját. Vagyis csalódnak azok az európai agrárrégiók, amelyek Felső-Ausztriával együtt teljes tilalmat akarnak elrendelni. Így például nyugat-angliai és walesi körzetek folyamodtak a betiltáshoz, hogy ezzel felértékelődjenek a helyi agrárgazdaságok termékei.

Jelezni kell

Az Európai Parlament a közelmúltban döntött arról, hogy az élelmiszerek címkéjén fel kell tüntetni, ha az áru tartalmaz - akár csak egészen kis mennyiségben is - génmanipulált alkotórészt. A fogyasztó ennek ismeretében maga dönti el, hitelt ad-e a kutatók álláspontjának, hogy a génmanipuláció ártalmatlan. A parlament döntésével még az idén feloldják azt az ötéves moratóriumot, amely tiltotta az EU-ban a génmanipulált termékek forgalmazását.

Ha tehát Brüsszel kimondja, hogy Felső-Ausztria nem folytathat az EU más régióitól eltérő politikát, akkor ezzel a precedenssel az összes kérelem elutasítható. Más kérdés, hogy a parlament állásfoglalása szerint a tagállamok maguk dönthetnek arról, miként szavatolják, hogy a biogazdaságok védettek maradjanak a génmanipulált termékektől, ám ez ezek szerint csak szigorúan lokalizált megoldás lehet.