Ágnes
-1 °C
2 °C

Gyorsabban gyógyulnak a leszokott dohányosok

2003.07.28. 13:56
Már négy héttel a leszokás után jelentősen csökken a műtétek utáni sebfertőzések kockázata, állítják dán kutatók. A vizsgálatban résztvevő önkéntesek bőrén az orvosok apró bemetszéseket ejtettek, és figyelték, hogyan gyógyul.
A műtétre váró betegeknek általában azt javasolják, hogy az operáció előtt hagyjanak fel a dohányzással. Korábbi kutatások szerint azoknál, akik így tesznek, kevésbé alakulnak ki műtét utáni komplikációk, például sebfertőzés. Azt azonban még nem tudták, hogy pontosan mennyi ideig kell tartózkodni a dohányzástól a pozitív eredmények eléréséhez.

Bemetszések

Ezt vizsgálta a koppenhágai Bispebjerg egyetem munkatársa, Lars Tue Sorensen kollégáival. A kísérletekbe 78 önként jelentkezőt vontak be, köztük dohányosokat, és olyanokat, akik soha nem dohányoztak.

A dohányos résztvevők fele továbbra is dohányozhatott, a többiek nikotintapaszt vagy a tapasz helyett placebót kaptak. Egy hét múlva, majd négy, nyolc és tizenkét hét elteltével apró, varrattal összefogott bemetszéseket ejtettek a résztvevők bőrén.

A sebek a dohányosok 12 százalékánál fertőződtek el, a nem dohányzók esetében ez az arány több mint 2 százalékkal kisebb volt. Szintén a dohányzók 12 százalékánál szakadt fel később a heg, a nem dohányzók esetében ilyet nem tapasztaltak. A kutatók az Annals of Surgery című sebészeti szaklapban publikálták eredményeiket.

Kevesebb fertőzés

Négy, nyolc, majd tizenkét hét elteltével azonban a leszokott dohányosoknál már jelentősen kevesebb sebfertőzés alakult ki, mint azoknál, akik továbbra is dohányoztak. Ez ráadásul nem függött attól, hogy valódi nikotintapaszt vagy placebót kaptak. A hegek felszakadásának arányában nem észleltek különbséget a leszokott és a továbbra is dohányzó emberek között.

Mindössze négy hét elteltével a sebfertőzések esélye a leszokottaknál ugyanolyan kicsi lett, mint a soha nem dohányzóknál, írta cikkében Sorenson kutatócsoportja.

A Stanford egyetem két belgyógyásza a cikkhez írt megjegyzésben hozzáfűzte: az eredmények alapján a sebészeknek még inkább buzdítaniuk kellene pácienseiket a leszokásra a műtét előtt, hiszen "a dohányzás hatása még kisebb sebeknél is jelentős".