Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Betiltják a dohányzást Bhutánban

2003.01.20. 15:11
Bhután lehet a világ első nemdohányzó országa. A kormány vallási és tradicionális érveket hoz fel a cigaretta ellen. Amúgy is csak a népakaratot teljesítik.
Betiltaná a dohányzást az ország egész területén a bhutáni kormány. A döntést, melynek alapján Bhután a világ első füstmentes országa lehet, vallási tradícióra alapozzák - jelentette a BBC. A királyságot a XVII. században megalapító harcos szerzetes, Shadbrung Ngawang Namgyal a világon elsőként tiltotta be a dohányzást, a kormányépületekben.

Ópium vagy dohány

Az ország dohányzás elleni harcát vezető egészségügyi miniszter, Sangay Ngedup még tradicionálisabb magyarázattal állt elő. "A buddhizmust elhozó nagy szent, Padmasambhava, vagyis Guru Rimpocse is megmondta, hogy a dohányzás rossz, és hogy Buddha egyetlen követője se dohányozzék" - mondta a miniszter a BBC-nek. Bár mint mondta, lehet, hogy a térítő ezt az ópiumszívásra értette, mindenesetre őket "elégedetté tenné" ha a dohányzást is betiltanák.

Nemdohányzó népakarat

Véleménye szerint egyébként nem a kormány küzd a dohányzás ellen. A tiltás ötlete helyi szintről indult, a kormány csak népakaratot teljesíti. Az ország húsz tartományából tizennyolc, többségében vidéki tartományában tilos a dohányzás. "A helyi üzletemberek, tanárok és egyszerű emberek is azzal jöttek hozzám, hogy tiltsam be a dohányzást" - mondta el a BBC-nek, Pem L Dordzse, Timpu tartományi előjárója. Egy rendelet értelmében a cigarettaárusítást pénzbírsággal büntetik.

Fiskális szigor

A tiltás egyik fő támogatója a bhutáni tisztifőorvos. Dr Gado Tshering szerint aggasztó, hogy milyen nagyszámban dohányoznak a bhutáni fiatalok. Mivel Bhután cigarettaszükségletét teljes mértékben importból fedezi, a kérdésnek Tshering szerint gazdasági vetülete is van. "Miért kellene a bhutáni családoknak cigarettára költenie a pénzét? Miért kellene egy kis ország ingyenes egészségügyének finanszíroznia egyesek rossz szokásait" - teszi fel a kérdéseket, azonnal választ is adva rájuk. Megesküszik rá, hogy hazája lesz a világ első nemdohányzó országa - írja a BBC.