Aliz
6 °C
14 °C

Betiltják a cigirágót az EU-ban

2002.12.03. 09:28
Az Európai Unió további szigorítása nyomán három év múlva tilos lesz a dohánytermékek reklámozása a médiumokban, de még cigarettára, pipára hasonlító játékok, édességek sem kerülhetnek a boltokba.
Az Európai Unió tagállamainak egészségügyi és népjóléti miniszterei megállapodtak, hogy tovább szigorítanak a dohánytermékek reklámján. 2005. július 31-étől további korlátozások lépnek hatályba: tilos lesz minden dohánynemű reklámozása a rádióban (a televízióban már korábban megtiltották), napilapokban, folyóiratokban, sőt az interneten is és törvénybe ütközik majd az ingyentermékek reklámcélból való osztogatása is. Cigarettára, pipára hasonlító játékok, édességek sem kerülhetnek a boltokba. A cigarettagyárak nem szponzorálhatnak nemzetközi sportrendezvényeket (pld. Forma-1), popkoncerteket.

Csupán két tagállam szavazott a javaslat ellen: Németország a sajtótilalmat nehezményezte, míg Nagy-Britannia ennél is tovább akar menni: betiltaná a mozireklámot, a hirdetőtáblákat, posztereket és a ruhaneműk reklámcélra történő felhasználását, vagyis kötelezné a cigarettagyártókat, hogy ruhaneműt csak más márkanéven forgalmazhatnak. Ez azonban egyelőre nem nyerte el a többség támogatását.

Újabb szög a koporsóba

A tagállamok saját hatáskörükben természetesen már ma is hozhatnak ennél szigorúbb rendelkezéseket. David Byrne, az EU brüsszeli bizottságának egészségért felelős tagja elégedett a tilalommal, mert "ez ismét egy szög a dohánygyárak koporsójába". Szerinte már ez is hozzájárul ahhoz, hogy csökkenjen az EU-ban a dohányzással összefüggésbe hozott halálos megbetegedések évi félmillióra becsült száma.

Brüsszel a jövőben szigorúan a dohánykonszernek körmére néz, nem sértik-e meg a politikusok, pártok dotálását tiltó rendelkezést. Egyúttal tanulmányok készülnek arról, miként térhetnek át az EU déli országainak dohánytermelői más mezőgazdasági ágazatra; a dohány évi szubvenciója közel egymilliárd eurót tesz ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?