A magyar párok ötöde meddőségi problémákkal küzd

2009.01.22. 14:20
A házaspárok húsz százaléka meddőségi problémákkal küzd Magyarországon a legfrissebb statisztikai adatok szerint, azaz minden ötödik pár szembesül azzal a ténnyel, hogy nem akkor és nem úgy érkezik a gyermekáldás, ahogyan eltervezte. A témában közel 400 ezer embert érintett és számuk napról napra növekszik.

A meddőséggel érintett pároknak csak 15 százaléka fordul orvoshoz, aminek több oka lehet, például, hogy korlátozott a tájékozódási lehetőség: az újságok csak érintőlegesen foglalkoznak a témával és többnyire a lombikbébiprogramot ismertetik. A másik ok, hogy a meddőség még mindig tabutéma, sokan szégyenként élik meg helyzetüket, titkolják és nem tudják, hová fordulhatnak.

Szakemberek szerint a gyermekáldás elmaradásáért közel fele-fele arányban felelős a nő és a férfi. A nőknél a leggyakoribb okok az anatómiai elváltozások, betegségek, mint az endometriózis, a petevezeték-elzáródás és a policisztás petefészek. A férfiaknál a meddőség háttere legtöbbször az elégtelen mennyiségű és minőségű a spermium. Befolyásolhatja még a termékenységet az egészségtelen táplálkozás, a stresszes életmód, a rendszertelen életvitel, de az is, hogy ma 30 éves kor alatt nemigen terveznek gyermeket a párok.

Döbbenetes arányban romlik a férfiak termékenyítőképessége. A 40-es években még 200 millió volt milliliterenként a normálisnak tekintett hímivarsejt-koncentráció alsó határa. Ez a 70-es évek közepére lecsökkent 120 millióra, aztán a 80-as években 50 millió lett, ma pedig 20 milliónál tartunk, ennyinél mondjuk hogy normális spermiumszámról van szó" – mondta el Kopa Zsolt főorvos, andrológus és urológus szakorvos.

Hasonló fontosságú tényező a hímivarsejtek mozgása, alaki épsége is, amely szintén folyamatosan romlik. Mindezekért a hormonális változások tehetők felelőssé, amelyeket a környezetszennyezés okoz, és befolyásoló tényező a helytelen életmód is. Ha a tendencia nem változik, a következő generációknak csak töredéke élheti át a természetes fogantatás örömeit. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a folyamat nem megállítható, legfeljebb mérsékelhető.  • Tippek
  • Hírek