Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Használható az első mesterséges szív

2006.09.06. 17:01
Az orvostudományi újdonságokat felügyelő amerikai szervezet, a Food and Drug Administration (FDA) engedélyezte az első beültethető műszív, az AbioCor alkalmazását.

A speciális műanyagból és titánból készült mesterséges szerv működését számítógép vezérli, erőforrása pedig egy övre csatolt egység, ami a páciens bőrén keresztül szolgáltat energiát a műszívnek. Az AbioCor nemcsak az egyik legbonyolultabb, de a legdrágább implantátum is, ami valaha készült: a készülék ára negyedmillió dollár, a műtét és a kezelések költségével együtt pedig a teljes számla akár 550 ezer dollárra rúghat. Emiatt, bár a gyártó Abiomed vállalat akár évi 4000 készüléket is tudna szállítani, valószínűleg jóval kevesebb AbioCor fog gazdára találni.

A mesterséges szív először öt amerikai kórházban lesz elérhető - azokban az intézményekben, amelyekben a kísérleti fázisban részt vett 14 pácienst kezelték. Mára ugyan mind a 14 beteg meghalt, és a kezelések során többüknél súlyos vérrögképződések léptek fel, az AbioCor előrelépés a szívgyógyászatban: segítségével további hónapokig (a gyártó szerint legalább fél évig) várhatnak donorra azok a szívbetegek, akiknek egyébként már csak hetek lennének hátra az életükből.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!