A nikotin gyorsítja a tüdőrák terjedését

2003.03.27. 11:37
A dohányzás nem csak a tüdőrák kiváltó oka lehet, hanem a meglévő tumorok növekedését is serkenti - számol be a New Scientist lap egy amerikai kutatás eredményéről. A nikotin ugyanis stimulálja egy olyan anyag, az acetilkolin képződését, amely serkenti a tüdő rákos sejtjeinek növekedését és szaporodását.
A beavertoni Oregoni Nemzeti Főemlőskutató Központ kutatója, Eliot Spindel és kollégái szerint a kissejtes tüdőkarcinómák rákos sejtjei acetilkolin-receptorral rendelkeznek. Az acetilkolin nevű vegyület az agy és az idegrendszer üzenetvivő molekulája, ám az idegrendszeren kívül is serkentheti a sejtek növekedését.

Visszacsatolás

A laborkísérletek során a rákos sejttenyészetek acetilkolint választottak ki, amely egyúttal serkentette fejlődésüket. Az így létrejövő visszacsatolási kör eredményeképpen a tumor terjedni kezdett. A kutatók sikeresen megszakították a visszacsatolási kört a receptorokat blokkoló atropin adagolásával, melynek eredményeként leállt a rákos sejtek növekedése.

A dohányzás gyorsítja

A dohányzás azért okoz rákot, mivel a füstben levő vegyi anyagok DNS-mutációkat okoznak a dohányos sejtjeiben, a mutáns sejtek pedig könnyen elrákosodhatnak. Spindel szerint az acetilkolin visszacsatolási kör segíti a tumor terjedését. A folyamatot erősíti, ha a beteg dohányzik, mivel a nikotinról már korábban tudták, hogy erősen stimulálja az acetilkolin-receptorokat.

Spindel szerint elképzelhető, bár nem könnyű feladat a tüdőrák elleni atropintartalmú gyógyszerek kifejlesztése,. Nemcsak a megfelelő dózist nehéz eltalálni, de az atropinnak az idegrendszerre gyakorolt hatását sem szabad figyelmen kívül hagyni. "A kört csak erősíti a dohányzás, így nem kérdéses, hogy a legjobb dolog, amit az ember tehet, hogy nem dohányzik" - foglalta össze Spindel a Life Sciences szaklapban publikált vizsgálat tanulságát.  • Hírek
  • Személyi kölcsön