Ferenc, Olívia
-3 °C
2 °C

Jeltovábbítási terápiával gyógyítható a rák

2003.06.28. 18:43
"Egy soksejtű, összetett rendszer akkor működőképes, ha abban minden résztvevő, minden sejt teszi a dolgát és tisztán kommunikál, azaz igazat mond. Ezek a rendszerek csak akkor tudnak fennmaradni, ha tisztán és jól működik bennük a kommunikáció. Ez nemcsak a sejttársadalomra, de feltehetően az emberi társadalomra is érvényes" - nyilatkozta lapunknak Kéri György professzor, a Molekuláris betegség-mechanizmusok - új irányok a gyógyszerkutatásban című könyv szerkesztője.
A csütörtökön bemutatott, több mint hatszáz oldalas, angol nyelvű orvosi szakkönyv egy új tudományos megközelítésre hívja fel a figyelmet, mely szerint a betegségek nagy részének hátterében valamilyen jeltovábbítási, azaz kommunikációs zavar áll. Éppen ezért az emberi génállomány sikeres feltérképezése után most a fehérjekutatásnak kell a figyelem középpontjába kerülnie, mondta el Kéri György a csütörtöki könyvbemutatón, hiszen becslések szerint közel tízszer annyi fehérjénk van, mint génünk, és a fehérjék a génekből sejten belüli és a sejtek között kommunikáció, illetve reguláció hatására keletkeznek. A fehérjék 25-30 százaléka vesz részt a jeltovábbításban, és most a betegség mechanizmusokban meghatározó jelentőségű fehérjék beazonosítása, illetve a hatóanyagok megtalálása az egyik legfontosabb cél a modern gyógyszerkutatásban.

Bábeli zűrzavar

A betegségek 80-85 százalékában észlelhető valamilyen jeltovábbítási zavar - mondta el Kéri György a sajtótájékoztatón. Ilyen kóros mechanizmusokra vezethető vissza többek között a rák, az érelmeszesedés, a gyulladásos és emésztőrendszeri kórképek, valamint számos központi idegrendszeri, vírusos és bakteriális betegség.

Személyre szabott terápia

"Az elmúlt tíz év kutatási eredményei által nagy mennyiségű tudás jutott a birtokunkba, de elmaradásban vagyunk a célmolekulákra ható gyógyszerek kifejlesztésében" - nyilatkozta lapunknak a professzor. Szerinte az egyénre szabott terápia az egyetlen perspektíva, ami úgy működik, hogy például beazonosítanak száz meghatározó jelet a rák kialakulásában, és a daganatos betegnél megnézik, azok közül melyik néhány van jelen a szervezetében. Ha ezekre már létezik hatóanyag, akkor a beteg speciális, személyre szabott koktélt kap, nem egy általános gyógyszert.

A kutató szerint legalább 10-15 évre van szükség a legfontosabb hatóanyagok megtalálásához. Az összes fehérje beazonosítására nincs nagy esély, de a mechanizmusokat viszonylag könnyen meg tudják vizsgálni, például egészséges és beteg sejtek összehasonlításával.

Sikeres az új módszer

Kéri György az új gyógyítási koncepció, a jeltovábbítási terápia sikeréről elmondta, hogy 2001 májusában rekord sebességgel került törzskönyvezésre a krónikus myeloid leukémia daganatsejtjeiben megjelenő fehérje gátlószere, amely kilencven százalékos hatékonysággal működik. Jelenleg több mint kétszáz hasonló elven működő hatóanyag van a klinikai fejlesztés valamelyik stádiumában. "Ez azért különösen fontos számunkra, mert az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Magyarország a daganatos halálozás terén a férfiaknál az első, a nőknél a második helyen szerepel. A WHO adatai szerint 2000-ben hatmillió ember életét követelte a gyilkos kór, 2020-ban azonban már várhatóan tizenkétmillióra növekszik ez a szám.

Lemondtak a tiszteletdíjról

Az egyik legjelentősebb szakkönyvkiadó, az angol-amerikai Taylor & Francis által megjelentetett Molecular Pathomechanisms and New Trends in Drug Research című könyvet Kéri György és Tóth István szerkesztette, a szerzők között pedig a rangos nemzetközi tudósok társaságában több mint két tucat neves magyar orvos-biológus illetve gyógyszerkutató szerepel.

A csütörtöki sajtótájékoztatót Kásler Miklós professzor, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója nyitotta meg, aki bemutatta a Szekerke Mária Rákkutatásért Alapítványt; a szerzők a könyvet Szekerke Mária emlékének dedikálták. Ezután Kéri György professzor ismertette a 635 oldalas szakkönyv szakmai koncepcióját, majd a szerzők közül Szolcsanyi János és Falus András professzorok és dr. Molnár Béla ismertette a fájdalom, a gyulladásos betegségek és az emésztőszervi betegségek molekuláris mechanizmusáról irt fejezeteik koncepcióját.

A kiadó a Magyarországon a következő két hónapban eladott könyvek árából harminc százalékot felajánlott a Szekerke Mária Rákkutatásért Alapítványnak, amely a hazai rákkutatás munkáját segíti. A szerkesztők, Kéri György és Tóth István szintén lemondtak honoráriumukról az alapítvány javára. A könyv megrendelőlapja innét letölthető.