Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Tovább gyilkol a SARS

2003.04.19. 12:46
Az atípusos tüdőgyulladás Hongkongban tizennégy, Szingapúrban egy új áldozatot követelt.
Még mindig megállíthatatlan?

A hongkongi helyi kormány szombati bejelentése szerint újabb 31 megbetegedést regisztráltak a városban; a megfertőzöttek közül ketten az egészségügyben dolgoznak. A járvány eddig 81 áldozatot követelt a városban. Nem sorolták közéjük azt az amerikai állampolgárt, aki a múlt héten egy hongkongi kórházba való szállítása után halt meg, miután Kína kontinentális területén járt.

A hongkongi egészségügyi hatóságok képviselői elmondták, hogy a SARS legújabb halottai között a legfiatalabb 37, a legidősebb 87 éves volt. Hét idősebb áldozat régóta szenvedett más betegségekben is. Jelenleg 109 beteget ápolnak intenzív osztályokon, 49-et pedig gyógyultként bocsátottak el a kórházakból.

Nagytakarítást rendeznek

Eközben Hongkongban szombaton tömeges kampány indult a járvány terjedésének megfékezése: önkéntesek ezrei súrolták a padlót és tisztogatták az ablakokat középületekben, éttermekben, bevásárló központokban. A tömeges takarítás elsősorban a járványtól tartó helyi lakosok önbizalmának megerősítését, illetve a külföldi turisták és utazók körében Hongkongról kialakult kép javítását hivatott elősegíteni, írta az MTI.

Szingapúrban lassabban terjed

Szingapúrban is újabb halálos áldozatot követelt az akut légúti szindróma (SARS), s ezzel összesen tizennégyen haltak bele a rejtélyes betegség szövődményeibe az ázsiai városállamban. A szingapúri egyészségügyi hatóságok közlése szerint az újabb halálos áldozat egy 85 éves férfi. Szingapúrban az elmúlt hetekben több száz embert karanténba zártak, a turistákat pedig ellenőrzésnek vetik alá a légi-és a hajókikötőkben a járvány miatt.