Géza
-12 °C
-4 °C

Karanténba zárták egy hongkongi háztömb lakóit

2003.03.31. 11:29
Hongkongban egy egész lakótömb köré vontak karantént az egészségügyi hatóságok, mivel az épület 213 lakosa betegedett meg atípusos tüdőgyulladásban, Szingapúrban pedig a Motorola 300 alkalmazottját helyezték házi őrizetbe fertőzés gyanújával. Világszerte 1600 embert fertőzött meg és 60 ember halálát okozta a járvány, melynek kórokozóját jelenleg is próbálják azonosítani.
Hongkongban a hatóságok karantént vontak egy egész háztömb köré, miután az épület újabb 88 lakója betegedett meg atípusos tüdőgyulladásban, 213-ra emelve a fertőzött lakók számát. Az Amoy Gardens lakópark E háztömbjét tíz napig csak az egészségügyi hatóságok írásos engedélyével hagyhatják el a benne tartózkodók, és belépni is csak engedéllyel lehet - írja a CNN. A lakosok naponta háromszor kapnak ingyen ételt a tömböt látogató orvosoktól, akik fertőtlenítési tanácsokkal is ellátják őket. A házat engedély nélkül elhagyók akár börtönbe is kerülhetnek.

A levegőn át fertőz?

A fertőzés a levegőn át is terjedhetett a lakótömbben, az egészségügyi hatóságok szerint azonban erre nincs bizonyíték. Dr Yeoh Eng-kiong, a hongkongi egészségügyi hivatal vezetője szerint az atípusos tüdőgyulladás cseppfertőzéssel terjed, ám nem zárható ki az sem, hogy képes a levegőn át is fertőzni.

A Kínához tartozó területen hétfőn lépett életbe Tung Chee-hwa kormányzó csütörtökön hozott karanténrendelete, melyben elrendelte valamennyi iskola bezárását is. Hongkongban hétfőig több mint 620 ember betegedett meg a rejtélyes járványban. Vasárnap újabb beteg halálát okozta atípusos tüdőgyulladás, ezzel Hongkongban 13-ra emelkedett a kór halálos áldozatainak száma - írja az Ananova.

Karanténban a Motorola dolgozói

Szingapúrban a Motorola gyárának 305 alkalmazottját helyezték karanténba otthon, miután kiderült, hogy egyikük a tüdőgyulladás kórokozójával fertőzött. A szigetországban valamennyi iskolát bezárták és eddig összesen 1500 gyanús esetet szigeteltek el és helyeztek megfigyelés alá. A Motorola a karanténba zárt dolgozóin kívül 531 munkást küldött rendkívüli szabadságra, a járvány terjedésétől tartva. Szingapúrban vasárnap háromra emelkedett a halálos áldozatok száma.

A kanadai egészségügyi hatóságok vasárnap jelentették be a negyedik tüdőgyulladás okozta halálesetet, világszerte közel hatvan ember halt meg eddig a járványos tüdőgyulladás következtében. Eddig 14 országból jelentettek tüdőgyulladásos betegeket, hétfői adatok szerint több mint 1600 ember fertőzött.

Kínai nátha

Mint már korábban írtuk, a titokzatos kór a Hongkonggal határos Kuangtung tartományból indult világkörüli hódító útjára öt hónappal ezelőtt, ám a kínai hatóságok hosszú ideig semmilyen információt nem hoztak nyilvánosságra ezzel kapcsolatban. A fertőzést egy kínai orvos vitte Hongkongba, aki ott a Hotel Metropolban szállt meg. A szálloda kilencedik emeletén hongkongiak, kanadaiak és szingapúriak is laktak, közülük többen elkapták a fertőzést. A kínai orvos Hongkongban halt bele a betegségbe, egy idős kanadai nő pedig már otthon, Kanadában hunyt el az atípusos tüdőgyulladás következtében.

A kutatók világszerte a kórokozó azonosításán dolgoznak, és már két jelöltet is találtak. A két hete megtalált paramyxovírus után most egy koronavírust is találtak a megbetegedett emberek szervezetében. Elképzelhető, hogy a két vírus együttesen okozta a tüdőgyulladást.

Még nincs magyar beteg
Kizárható, hogy atípusos tüdőgyulladása van annak a betegnek, akit a múlt hét közepétől ápolnak a Fejér megyei Szent György Kórházban; a karantént már feloldották, a fiatalember a napokban elhagyhatja az intézmény fertőzőosztályát. Ozsvár Zsófia vezető főorvos hétfőn az MTI-nek elmondta, hogy a beteg általános állapota sokat javult, láztalan, nem köhög, tehát megszűntek azok a tünetek, amelyek alapján atípusos tüdőgyulladást valószínűsítettek.

Közlése szerint a bakteriológiai és virológiai vizsgálatokat a járványügyi intézet központi csúcslaboratóriumában végezték, illetve végzik el. A leletek egy része negatívnak bizonyult, a többit még vizsgálják. A fiatalember magas lázzal és súlyos felső légúti tünetekkel került kórházba. A beteg tíz nappal a beutalást megelőzően két napot Szingapúrban töltött. Az atípusos tüdőgyulladásra jellemző tünetek hazaérkezése után jelentkeztek; a férfit háziorvosa azonnal kórházba utalta.