Stefánia
0 °C
3 °C

Pánik Hongkongban a halálos tüdőgyulladás miatt

2003.03.29. 09:10
Növekvő pánik kerítette hatalmába szombatra Hongkongot, miután egyetlen nap alatt 58 új atípusos tüdőgyulladásos (SARS) beteget regisztráltak, és több mint ezer embert zártak karanténba a fertőzés gyanújával. A híres művészek egymás után mondják le hongkongi fellépéseiket. Súlyos a helyzet Szingapúrban is, ahol pénteken már több mint 1500 embert különítettek el.
Hongkongban bezártak a bankok, az iskolák, a máskor nyüzsgő városban alig van élet. Akik kimerészkednek az utcára, védőmaszkot viselnek. Csökkenti járatait a legnagyobb helyi légitársaság, a Cathay Pacific Airways is. Nem kerül sor a szombatra tervezett háborúellenes tüntetésre sem.

A sztárok sem mennek oda

Egymás után mondják le híres művészek is fellépéseiket: nem tartja meg a hét végére tervezett két hongkongi koncertjét a Rolling Stones - a Kövek elhalasztották pekingi és sanghaji fellépéseiket is - ugyancsak törölte egyelőre turnéprogramjából a várost Carlos Santana, Moby, valamint a veterán táncdalénekes, Andy Williams is.

Az egykori brit gyarmaton eddig 425-en kapták meg a fertőzést és 11-en haltak bele.

Szingapúrban is súlyos a helyzet

Hasonlóan súlyos a helyzet Szingapúrban, ahol pénteken már több mint 1500 embert különítettek el. A tajvani egészségügyi hatóságok szombati közlése szerint a szigeten már 12-en vesztették életüket a betegség következtében. Tajpej nemzetközi repülőterére százezer egészségügyi maszkot szállítottak az utasok és az alkalmazottak részére.

Ausztrália figyelmeztette állampolgárait: ha csak tehetik, halasszák el hongkongi, szingapúri, kínai és vietnami útjukat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint eddig világszerte 1485 megbetegedést észleltek, és 53 az atípusos tüdőgyulladás halálos áldozatainak száma.