Halálos tüdőgyulladás: még több beteg

2003.03.28. 18:09
Hongkong egészségügyi hatóságai pénteken figyelmeztették a lakosságot: számítania kell arra, hogy még több embert fog megbetegíteni a szomszédos kínai vidékről átterjedt atípusos tüdőgyulladás.
A város egészségügyi kormányzatának vezetője összehasonlította a heveny légúti tünetegyüttest (SARS) az évekkel korábban felbukkant "baromfi-influenzával", amely egészségügyi válságot, és hat ember halálát okozta 1997-ben. Az egyszerűbb eset volt. Mindössze le kellett ölni a csirkéket. Most emberekkel van dolgunk - mondta az illetékes.

Hongkongban eddig 11 embert ölt meg a betegség. Pénteken 58 új esetet jelentettek, s ezzel összesen 425 embert utaltak kórházba. A védekezés során az iskolákat bezárták, a betegekkel közeli érintkezésben álló személyeket izolálják.

A szomszédos Kína szerda estig 34 halálesetet jelentett be az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) és összesen 806 megbetegedést, de a WHO illetékesei nem bíznak meg ebben az adatban.

Kína pénteken ígéretet tett a világszervezetnek, hogy naponta ellátja a tartományokból beérkezett új adatokkal, és lehetővé teszi tudósainak, hogy csatlakozzanak a világ más részein e betegséggel foglalkozó szakértők munkájához.

Szingapúrban csütörtökről péntekre megduplázódott, 1514-re nőtt a SARS miatt karanténba zárt emberek száma. A betegség 86 emberen tört ki.

Tajvanon pénteken hivatalosan fertőző betegségnek minősítették az atípusos tüdőgyulladást, és ezzel megnyitották az utat azelőtt, hogy erővel is elszigeteljék, karanténba zárják a fertőzésgyanús embereket. A szigetországban eddig tíz megbetegedést regisztráltak, de a veszélyeztetettség igen nagy, mert naponta tízezer utazó közlekedik Tajvan és Kína között.

Pénteken Thaiföld is hivatalos figyelmeztetést adott ki, és óva intette állampolgárait a Kínába, Hongkongba, Tajvanra és Szingapúrba való utazástól.

  • Tippek
  • Bankszámla