![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=nSCbubuYpDWJZLZs0TssLrbt33Lk5kbipuiZrkg89G3.g7/stparam=skrjjshgja/fastid=eeorncrnbsilkneetelidigetojp/nc=0)
![Megvan a magyar küldöttség első érme: Muhari Eszter drámai fordítással harmadik női párbajtőrben](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5749/57490/574903/57490351_4252339_fbef88c68a0393b9406933a0f85ee08d_wm.jpg)
Több évtizedes tanulmány zárult a nők számára megnyugtató eredménnyel: a kávé és tea fogyasztása nem növeli a mellrák kockázatát - közölte az International Journal of Cancer című szakfolyóirat májusi száma. Davaasambuu Ganmaa, a bostoni Harvard közegészségügyi iskolájának munkatársa egy 22 éves vizsgálatot összegzett tanulmányában. 85 987 nővér vett részt a nagyszabású, követéses egészségügyi felmérésben. A vizsgálat kezdetekor 30 és 55 év között voltak a résztvevő nők. A követés 22 éve alatt 5272 nőnél alakult ki mellrák. Az emlőrák-kockázattal összefüggő egyéb tényezők - az életkor, dohányzás, testsúly, fizikai aktivitás, alkoholfogyasztás, családi előzmények, menopauza, hormonterápia, gyerekek száma - figyelembevétele után, a kutatók nem találtak emelkedett kockázatot azon nők körében, akik napi négynél több koffeines, vagy koffeinmentes kávét, vagy teát ittak, azokhoz képest, akik egynél kevesebbet.
Ugyancsak nem volt kimutatható kapcsolat a mellrák előfordulása valamint más koffeintartalmú üdítők és a csokoládé fogyasztása között. A további részvizsgálatok során azt találták, hogy a menopauza után lévő nők között kissé alacsonyabb volt a mellrák kockázata azoknál, akik a legtöbb koffeines italt fogyasztották, azokhoz képest, akik a legkevesebbet. "Ez az összefüggés azonban további vizsgálatokat igényel" - tették hozzá a kutatók.
(MTI)