Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Szuperatomok ezütsből

2008.07.16. 11:03
11 hozzászólás

Egyetlen atomként működő, de akár több tucat ezüst- vagy más fématomból álló különleges kémiai halmazt sikerült létrehozniuk a hollandiai Delfti Műszaki Egyetem kutatóinak. A Science tudományos folyóiratban közölt módszer szerint a kutatók az ezüstöt rendkívül magas hőmérsékletre hevítették, amelyből aztán egyedi atomokból álló gőz keletkezett. A gőzben keringő atomok végül spontán módon csoportosulnak.

Laboratóriumi körülmények között kilenc, 13 és 55 atomos halmazt figyeltek meg, amelyek mindegyike energetikai szempontból stabilnak bizonyult. Hasonló szuperatomokat már 2005-ben létrehoztak az Egyesült Államokban alumíniumból, de tulajdonságaikat mindeddig nem tanulmányozták. Az első megfigyelések szerint az atomhalmazok a kiinduló fém egyetlen atomjaként viselkednek, mintha egy háromdimenziós periódusos rendszerben az érintett elemmel szemben lenne a helyük.

A kémikusok reményei szerint a szuperatomok egy esetleges kristályos szerkezetben számos különleges mágneses, optikai vagy elektromos tulajdonsággal rendelkezhetnek, megnyitva az utat eddig elképzelhetetlennek tartott technológiák kifejlesztése előtt. (MTI)