Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Elkészült az első bányavíz-hőerőmű

2008.10.07. 13:27
2 hozzászólás

Elhagyott szénbánya mélyén megbúvó termálvízzel működő hőerőművet állítottak üzembe egy holland városban. A Limburg tartománybeli Heerlenben 350 otthont fűtenek a 35 Celsius fokos termálvízzel, amelyet egy évtizedek óta üresen álló szénbánya tárnáiból nyernek ki. A most átadott létesítmény az első geotermikus erőmű a világon, amely bányavizet hasznosít.

A természetes melegvizet 800 méteres mélységből pumpálják fel a fűtőrendszerbe. Miután kihűlt, visszavezetik a tárnába, ahol újra felmelegszik. A víz így évente kétszer-háromszor cirkulál végig a rendszeren. Nyáron, a nagy melegben a készlet felszínhez közeli, hűvösebb rétegéből vesznek vizet, amely jól használható az épületek hűtésére - írta a The Times brit napilap.

Az új erőmű révén 55 százalékkal kevesebb szén-dioxidkibocsátással lehet megoldani a lakások fűtését, mint egy széntüzelésű erőművel. A projekt következő szakaszában a széngázt cseppfolyósítani akarják, és az üres bánya járataiba temetik. A cél a "zéró emissziós" fűtési rendszer kifejlesztése és a bányászat felszámolása miatt hanyatló régió felvirágoztatása a környezetbarát és olcsó energia termelésének fellegváraként.

"Úgy éreztük, hogy a klímaváltozás és az energiaár-robbanás korában nem ülhetünk ölbe tett kézzel" - mondta Riet de Wit herrleni önkormányzati vezető. "Bebizonyítottuk, hogy a helyi adottságokat kihasználva helyben is biztosítható megújuló energiaforrás. Ráadásul ez a megoldás világszerte alkalmazható az egykori szénbányász településeken" - mondta De Wit.

Az egyetlen hátrány, hogy a geotermikus energiát csak a forráshoz, vagyis a bányához közel épült lakások fűtéshez lehet felhasználni, mert nagyobb távolság esetén elillan a meleg. Ez lenne a megoldás az európai energiaválságra - teszi fel a kérdést a The Times cikkírója.

"A szélenergiához szél kell, és ha a szél nem fúj, akkor nincs energia. A geotermikus energia viszont egyenletes ellátást biztosít, és az energia átalakítására sincs szükség" - mondta Karl-Heinz Wolf, a delfti műszaki egyetem professzora.

"A termálvíz egész évben rendelkezésre áll és állandó hőmérsékletet biztosít, amelyet csak akkor kell növelni hagyományos vízmelegítő technológiával, ha valaki igazán nagy meleget szeretne" - mondta Wolf, aki munkatársaival jelenleg a Delft alatt 2,5 kilométer mélyen húzódó 80-85 Celsius fokos termálvízréteg fűtési célú hasznosításán dolgozik. "Nagyon egyszerű, csak egy elhagyott szénbánya kell hozzá meg lakások, amelyeket jól be lehet fűteni." (MTI)  • Vennék
  • Bankszámla