Keresés

70 találat az Indexről, és 3 a környékéről.

2023. június 13., 00:05

Hogyan készüljünk fel a hőszivattyú beépítésére? Hogyan készüljünk fel a hőszivattyú beépítésére?

Ha már eljutott oda valaki, hogy a hőszivattyú mellett tegye le a voksát, szembesülhetett vele, hogy számtalan körülményt kell figyelembe venni típusválasztástól a beépítésig. Nagyon könnyen dobhat ki feleslegesen százezreket. Cikkünkben összegezzük, hogyan kerülheti el ezt és a szükségtelen buktatókat.

2013. március 23., 07:51

Szabotázs a citromerőműben Szabotázs a citromerőműben

Mire jó a citrom az áramszünetben? 350 kilóból például megvilágíthatunk egy égősort. A Da Vinci Learning szervezésében 1500 citromot alakítottak áramforrássá egy Guinness-rekordkísérletben.

2012. február 21., 22:38

Teller Ede is a tórium mellett volt

Kétszázszor több energiát kapunk, ha urán helyett tóriumot használunk az atomerőművekben, állítják elismert tudósok, köztük a Nobel-díjas Carlo Rubbia. Ez a megoldás ráadásul jóval biztonságosabb és olcsóbb is.

2011. augusztus 7., 00:14

800 méteres naperőműtorony épül

A tükrök közé az Empire State buildingnél kétszer magasabb torony kerül. De ez semmi ahhoz képest, amit Kínába vagy a Szaharába terveznek. A szén és az olaj már a múlt, Európa az élen.

2009. december 18., 20:34

Túlélni a robotházat

A REC szupermodern épületében mesterséges intelligencia irányítja az árnyékolást, a világítást, a geotermikus fűtést, állítja be a szén-dioxid-szintet a napelemekből nyert energia segítségével. Néha az emberrel is szembeszáll.

2009. október 9., 13:26

A világ már átállt a zöld energiára

Tavaly 40 milliárd dollárral többet költöttek a megújulókra, mint a fosszilis energiahordozókra. Magyarországnak is jók lennének az esélyei, de a rövidlátó politika 300 milliárdot vett el az alternatív szektortól.

2009. szeptember 29., 19:50

Hisztérikus izzófelvásárlásba kezdett a magyar

Az energiatakarékos fénycsövek miatt kipusztuló volfrámszálas lámpák forgalma jelentősen nőtt. Nem csoda, az utódok bizonyíthatóan más vizuális komfortérzetet nyújtanak, bár helyesen használva őket jelentősen csökkenthetik a környezetszennyezést.

2009. szeptember 24., 12:00

Spórolva menthetjük meg a Földet

A Pannon új székháza ötszáz háztartás károsanyag-kibocsátását spórolja meg, szakemberek szerint 2100-ra a jelenlegi szint öt százalékára eshet vissza az üvegházhatású gázok kibocsátása.

2009. március 9., 09:01

Vizet szivattyúz a játszótér

Egyre több találmány használ emberi erőt áramtermelésre. Létezik már zöld kondigép és generátoros forgóajtó is.

2009. január 13., 10:09

Kína elektromos autóval tör az amerikai piacra

Valószínűleg a BYD Auto lesz az első kínai autógyár, amely megjelenik az amerikai piacon, sőt talán meg is előz számos régi gyártót az elektromos meghajtású autókkal.

2008. december 16., 14:17

Kutató-fejlesztő központ Mátészalkán

Megalakult a Keleti Háromhatár-Szeglet Kutató-Fejlesztő Központ Mátészalkán, amely a térség adottságaihoz igazodóan tudományos hátteret teremt a gazdasági-társadalmi felemelkedés erősítéséhez - jelentették be az egyesületként működő szerveződés alapítói a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei városban kedden.A kutatóközpontot a Debreceni és a Nyugat-magyarországi Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem, valamint a Nyíregyházi Főiskola, illetve a Magyar Tudományos Akadémia pécsi regionális szervezete hozta létre 31 tagból álló professzori csoporttal - mondta Sinóros-Szabó Botond elnök a bemutatkozó tanácskozáson.Kiemelte: a mátészalkai fejlesztési centrum, amelynek a helyi biodízel üzem ad helyet, a régió ipari és környezetvédelmi beruházási stratégiáját dolgozza ki, s közreműködik a konkrét projektek megvalósításában is.Sinóros-Szabó Botond elmondta: a professzori csoport az elmúlt 10 évben is segítette a keleti, Romániával, Szlovákiával és Ukrajnával szomszédos országrészt.

2008. augusztus 20., 11:18

Atomerőmű a garázsban

A csináld magad atomerőmű utópiának tűnhet, de nem Frank Sanns pittsburghi amatőr tudós számára, aki saját garázsában állított össze egy hűtőszekrény méretűt.

2008. június 25., 12:30

Az Oxfam szerint 30 millió ember nyomorog a bioüzemanyag-ipar miatt

Bírálta a bioüzemanyagok előállításával kapcsolatos nyugati terveket a brit Oxfam jótékonysági szervezet, mondván: a bioüzemanyagok okolhatók azért, hogy 30 százalékkal drágultak az élelmiszerek, ami világszerte 30 millió embert taszít nyomorba.

2008. április 11., 07:55

Szélerőmű hajtja a házat


Olyan már volt, hogy egy település határában megépített szélerőművel fedezték a háztartások energiaszükségleteinek egy részét, de a bahreini F1-es futam hátterében is látható iker-felhőkarcoló új utakon jár: magára az épületre szerelték a kerekeket.