Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Kutató-fejlesztő központ Mátészalkán

2008.12.16. 14:17
6 hozzászólás

Megalakult a Keleti Háromhatár-Szeglet Kutató-Fejlesztő Központ Mátészalkán, amely a térség adottságaihoz igazodóan tudományos hátteret teremt a gazdasági-társadalmi felemelkedés erősítéséhez - jelentették be az egyesületként működő szerveződés alapítói a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei városban kedden.

A kutatóközpontot a Debreceni és a Nyugat-magyarországi Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem, valamint a Nyíregyházi Főiskola, illetve a Magyar Tudományos Akadémia pécsi regionális szervezete hozta létre 31 tagból álló professzori csoporttal - mondta Sinóros-Szabó Botond elnök a bemutatkozó tanácskozáson.

Kiemelte: a mátészalkai fejlesztési centrum, amelynek a helyi biodízel üzem ad helyet, a régió ipari és környezetvédelmi beruházási stratégiáját dolgozza ki, s közreműködik a konkrét projektek megvalósításában is.

Sinóros-Szabó Botond elmondta: a professzori csoport az elmúlt 10 évben is segítette a keleti, Romániával, Szlovákiával és Ukrajnával szomszédos országrészt. A segítségadás a kutató-fejlesztő központ létrehozásával most intézményesül is, hogy hatékonyabbá válhasson a szatmár-beregi térség gazdasági előrelépése.

Az eddig megvalósított beruházások közül megemlítette a mátészalkai biodízel üzem létrehozását, amelyhez a régióban mezőgazdasági növénytermesztés is kapcsolódik. Az üzemben a körzet olajos magvait, a napraforgót és a repcét dolgozzák fel, s több ezer termelő jut állandó jövedelemhez.

Nyírbátorban egy bioreaktor üzem létesült az ottani állattenyésztő telep biogázát hasznosítva. Egy harmadik, igen jelentős projekt megvalósítása jövőre indul Nyírtason, ahol a budapesti Emfesz Kft. épít 2.400 megawattos gázturbinás erőművet.

Az áramtermelő üzem hasznosítható hőtermelésére alapozva kapcsolódó beruházásként melegházi fűszer- és gyógynövény-termesztést, illetve melegvízi haltenyésztést alakítanak ki, s feldolgozó üzemeket is létrehoznak.

Természetesen megteremtik a termékek logisztikai hátterét, s a piacra juttatáshoz marketingcentrumot is létrehoznak. A létrehozott mátészalkai kutató-fejlesztő központ bemutatkozó tanácskozása együttműködési szerződések aláírásával zárult, a szervezet a budapesti Emfeszt Ktf.-vel, a nyírbátori Bátor Trade Kft.-vel, az MTA pécsi regionális intézményével, valamint a baktalórántházi és a mátészalkai kistérségi fejlesztési társulással állapodott meg beruházások előkészítéséről. (MTI)  • Vennék
  • Bankszámla