Szilárda
2 °C
6 °C
Index - In English In English Eng

A klímaváltozás miatt éheznek a pingvinek

2009.02.13. 11:24 Módosítva: 2009.02.13. 11:25
5 hozzászólás

Éheznek az Argentína partjainál élő pingvinek, mivel átlagosan 40 kilométerrel messzebbre kell elúszniuk táplálékért, mint régebben. Az élelemért induló szülőnek tehát 80 kilométerrel kell többet megtennie, hogy eleséget vigyen a tojáson ülő párjának vagy később a kikelt csibének. A Washingtoni Egyetem kutatói szerint ennek az az oka, hogy lényegesen csökkent a halállomány a túlzott halászat, a környezetszennyezés és a klímaváltozás miatt.

A Punta Tombo-félszigeti rezervátumban 22 év alatt 300 ezer költőpárról 200 ezer párra csökkent a pingvinnépesség. A pingvinek ma már az év későbbi szakaszában érkeznek vissza erre e költőhelyre, és gyengébb állapotban. A költőhelyen is tovább van távol az élelemért induló szülő a megnövekedett távolság miatt, így romlik az utódok felnevelésének esélye. Az itt élő pingvinek egy része már 400 kilométerrel húzódott északabbra jobb költőhelyet keresve. Azoknak, amelyek maradtak, nemcsak a táplálék szűkösségével kell megküzdeniük, hanem az esővel is, ami elönti a fészket, fenyegetve a tojást vagy a kikelt csibét.