Béla
12 °C
27 °C

Napelemekkel borítanák be az autópályákat Amerikában

2009.08.29. 12:30
70 hozzászólás

Százezer dolláros támogatást kapott az amerikai energetikai minisztériumtól a Solar Roadways nevű cég, ambíciózus tervének kidolgozására: az autópályák burkolatát cserélnék le szuperkemény, strapabíró napelemtáblákra. A sztráda tökéletes helyet biztosít a napelemeknek, hiszen amellett, hogy az autók haladnak rajta, semmi mást nem csinál, csak áll a napon, és felforrósodik. A fő probléma (a cellák által összegyűjtött energia tárolása mellett), hogy olyan napelemtáblákat fejlesszenek ki, amik kibírják azt is, ha akár egész álló nap kamionok haladnak át rajtuk.

A Solar Roadwys állítása szerint közel vannak az ilyen napelemek megalkotásához, és hamarosan Amerika összes autópályáját lefedhetik a 3,6-szor 3,6 méteres panelekkel. Egyetlen mérföldnyi (azaz 1,6 kilométer) négysávos autópálya ilyen panelekkel kirakbva annyi áramot termelne a számítások szerint, ami 500 otthon energiaszükségletét fedezné. Ráadásul a napelemtáblékba bele lehet építeni fénykibocsátó diódákat is, amelyekkel világító útburkolati jelenet lehet az útra kirajzolni.

A probléma csak az, hogy egyelőre egyetlen panel gyártási költsége 6900 dollár, vagyis az egy mérföldre jutó 1760 darab több mint 12 millió dollárba kerülne, és akkor még az építkezést még el sem kezdték. A cég mindenesetre reménykedik abban, hogy a minisztériumi támogatással sikerül olyan technológiákat kifejleszteni, amik drasztikusan csökkentik majd a gyártási költségeket.