Izidor
1 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

A dohányosokat fiatalabb korban érheti szívroham, mint a nem dohányzókat

2011.10.11. 13:58
1 hozzászólás

A dohányosok jóval fiatalabb korban szenvedhetnek el szívrohamot, mint a nem dohányzók - állapították meg amerikai kutatók. A Michigani Egyetem munkatársai 3600 embert vontak be vizsgálatukba, akit szívrohammal vagy annak gyanújával vettek fel kórházba.

A páciensek negyede volt dohányos, a többiek nem dohányoztak. Michael Howe és kutatócsoportja megállapította, hogy a nem dohányzó férfiak átlagosan 64 éves korukban kerültek kórházba, míg a dohányos férfiak 55 évesen. A szívroham gyanújával felvett nőknél 70 év volt átlagéletkor a nem dohányzók körében, és 57 év a dohányosoknál.

A kórházba került dohányosoknak kisebb valószínűséggel volt más egészségügyi problémájuk a rohamot megelőzően, így ritkábban volt magas a koleszterinszintjük, a vérnyomásuk vagy a vércukorszintjük. Ez és fiatalabb koruk magyarázza, hogy a dohányosok kisebb valószínűséggel haltak meg a szívrohamot követő 6 hónapon belül: a dohányos férfiak 3, a nem dohányzók 5 százaléka, valamint a dohányos nők 6, a nem dohányzóknak pedig 8 százaléka.

Soha nem túl késő leszokni, az előnyök pedig nagyon hamar jelentkeznek - hangsúlyozta a tanulságot Gregg Fonarow kardiológus.