Vilhelmina
11 °C
28 °C

Cabernet Sauvignonnal az Alzheimer-kór ellen

2006.09.26. 12:10
A Mount Sinai School of Medicine kutatói, Giulio Maria Pasinetti és Jun Wang úgy találták, a rendszeres és mértékletes Cabernet Sauvignon fogyasztás meggátolhatja az Alzheimer kialakulását - egerekben.

Az Alzheimer-kórban az agy bizonyos területein amiloid fehérjék halmozódnak fel, amik az idegsejtek elhalásához vezetnek. Ennek következménye a folyamatos szellemi leromlás. A korai kialakulású Alzheimerért elsődlegesen genetikai faktorok felelősek, míg az öregkori kialakulásában (ez a lényegesen gyakoribb) táplálkozási és életmódbeli hatásoknak is fontos szerepük lehet. Az Alzheimer-kór egyes becslések szerint a 60 évesnél idősebbek 10 százalékát érinti, gyógymódja nem ismert.


Cabernet Savignon

A vizsgálatban egy olyan, géntechnológiával előállított egértörzset használtak, melyben az amiloid fehérjék rendellenesen halmozódnak fel, vagyis az egerek 10 hónaposan már Alzheimeres tüneteket mutatnak. Az egerek ivóvizébe adagolták a Cabernet Sauvignont, olyan adagban, ami az embernél napi két pohár bornak felel meg. Hét hónapon át tartott a vizsgálat, és a vörösbort ivó egerek agyában sokkal kevesebb volt a fehérjelerakódás, mint azokban, amik csak vizet, vagy a borral egyező töménységű alkoholt kaptak.

A vörösborozó egerek a labirintus tesztekben is sokkal jobbak voltak, tehát a memóriájuk sem romlott úgy, mint társaiknak. Ez az első olyan vizsgálat, ami az Alzheimer megelőzéséhez, esetleges gyógyításához adhat kulcsot. Másféle vörösborok hatása azonban még ma is ismeretlen a tudomány számára.