Árpád
-2 °C
4 °C

Cabernet Sauvignonnal az Alzheimer-kór ellen

2006.09.26. 12:10
A Mount Sinai School of Medicine kutatói, Giulio Maria Pasinetti és Jun Wang úgy találták, a rendszeres és mértékletes Cabernet Sauvignon fogyasztás meggátolhatja az Alzheimer kialakulását - egerekben.

Az Alzheimer-kórban az agy bizonyos területein amiloid fehérjék halmozódnak fel, amik az idegsejtek elhalásához vezetnek. Ennek következménye a folyamatos szellemi leromlás. A korai kialakulású Alzheimerért elsődlegesen genetikai faktorok felelősek, míg az öregkori kialakulásában (ez a lényegesen gyakoribb) táplálkozási és életmódbeli hatásoknak is fontos szerepük lehet. Az Alzheimer-kór egyes becslések szerint a 60 évesnél idősebbek 10 százalékát érinti, gyógymódja nem ismert.


Cabernet Savignon

A vizsgálatban egy olyan, géntechnológiával előállított egértörzset használtak, melyben az amiloid fehérjék rendellenesen halmozódnak fel, vagyis az egerek 10 hónaposan már Alzheimeres tüneteket mutatnak. Az egerek ivóvizébe adagolták a Cabernet Sauvignont, olyan adagban, ami az embernél napi két pohár bornak felel meg. Hét hónapon át tartott a vizsgálat, és a vörösbort ivó egerek agyában sokkal kevesebb volt a fehérjelerakódás, mint azokban, amik csak vizet, vagy a borral egyező töménységű alkoholt kaptak.

A vörösborozó egerek a labirintus tesztekben is sokkal jobbak voltak, tehát a memóriájuk sem romlott úgy, mint társaiknak. Ez az első olyan vizsgálat, ami az Alzheimer megelőzéséhez, esetleges gyógyításához adhat kulcsot. Másféle vörösborok hatása azonban még ma is ismeretlen a tudomány számára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?