Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A robot szerint szalonnaízű az ember

2006.09.06. 12:30
Borszakértő robotot fejlesztett a japán NEC, amely felismeri az ételek és italok ízét, illetve meg tudja állapítani az összetevőket. A félméteres, konyhásnéni-küllemű robot infravörös fény használatával különíti el az ízeket, és képes arra is, hogy az adott ételhez illő bort ajánljon. A technológiát bemutató rendezvényen az emberi kéz kóstolása után a robot közölte, nincs kétség, szalonnáról van szó.

A robotot eredetileg arra tervezték, hogy analizálja és felismerje az ételek alkotórészeit, most azonban a NEC és a Mie Egyetem közös kutatócsoportja a borkóstolásra szűkítette a fejlesztés irányát. "Megszámlálhatatlan robot létezik, a legkülönfélébb funkciókra. Mi úgy döntöttünk, kizárólag a borra koncentrálunk, ez tűnt az igazi kihívásnak" - mondta a BBC-nek Hideo Shimazu a NEC laboratóiumának igazgatója. Kollégája Atsushi Hashimoto szerint a robotot a későbbiekben a boripar használhatja, a minőségellenőrzés eszközeként.

Infravörössel

A robot-sommelier üldögél egy asztal mögött, és karjaiba épített szenzorokon keresztül elemzi az elé rakott bort és ételeket. Infravörös fényt bocsát a mintára, és az elnyelt hullámhossz alapján következtet a különböző ételek és borok tulajdonságaira, majd beépített beszédszoftverével gyerekhangon közli, mi van a tányéron. A technológiát bemutató NEC-közlemény szerint, a robot bontatlan csomag camambert, eidami, gouda sajtot, különféle húskészítményeket (sonka, szalonna) és kenyérféléket (bagett, croissant) ismert fel. A Yahoo.com beszámolója szerint a bemutatón egy újságíró a kezét nyújtotta a robot érzékelőjéhez, amit az sonkaként azonosított. Az újságíró társaságában lévő operatőr karjára pedig azt mondta, szalonnaízű.

Shimazu szerint a robot az ételhez illő bort is kiválasztja ha kell, vagy több típust ajánl, amiből választani lehet. A robot hátránya azonban, hogy a világpiacon található több ezer borfajta közül csupán néhány tucatot ismer fel. Ehhez képest a technológia meglehetősen drága, darabját a tervek szerint ezer dollárért, vagyis 215 ezer forintnak megfelelő összegért árusítják majd.

Azért az ember jobb

Dan Coward, a BBC borász-szakértője szerint egy robot sosem válthatja le az emberi ízérzékelést. "Szeretem a borral kapcsolatos új ötleteket, de itt azért inkább úgy tűnik, a technológián van a hangsúly. Egy valódi bórkostoló mindig alkalmasabb lesz ízérzékelésre, szaglásra, és az ezek kombinációjából kialakított minőségi értékítéletek meghozatalára. Igyekszünk egyre több emberrel megszerettetni a bórkostolást, és igazán nagy szégyen lenne, ha egy robot eltántorítaná őket" - fogalmazott.