Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

A robot szerint szalonnaízű az ember

2006.09.06. 12:30
Borszakértő robotot fejlesztett a japán NEC, amely felismeri az ételek és italok ízét, illetve meg tudja állapítani az összetevőket. A félméteres, konyhásnéni-küllemű robot infravörös fény használatával különíti el az ízeket, és képes arra is, hogy az adott ételhez illő bort ajánljon. A technológiát bemutató rendezvényen az emberi kéz kóstolása után a robot közölte, nincs kétség, szalonnáról van szó.

A robotot eredetileg arra tervezték, hogy analizálja és felismerje az ételek alkotórészeit, most azonban a NEC és a Mie Egyetem közös kutatócsoportja a borkóstolásra szűkítette a fejlesztés irányát. "Megszámlálhatatlan robot létezik, a legkülönfélébb funkciókra. Mi úgy döntöttünk, kizárólag a borra koncentrálunk, ez tűnt az igazi kihívásnak" - mondta a BBC-nek Hideo Shimazu a NEC laboratóiumának igazgatója. Kollégája Atsushi Hashimoto szerint a robotot a későbbiekben a boripar használhatja, a minőségellenőrzés eszközeként.

Infravörössel

A robot-sommelier üldögél egy asztal mögött, és karjaiba épített szenzorokon keresztül elemzi az elé rakott bort és ételeket. Infravörös fényt bocsát a mintára, és az elnyelt hullámhossz alapján következtet a különböző ételek és borok tulajdonságaira, majd beépített beszédszoftverével gyerekhangon közli, mi van a tányéron. A technológiát bemutató NEC-közlemény szerint, a robot bontatlan csomag camambert, eidami, gouda sajtot, különféle húskészítményeket (sonka, szalonna) és kenyérféléket (bagett, croissant) ismert fel. A Yahoo.com beszámolója szerint a bemutatón egy újságíró a kezét nyújtotta a robot érzékelőjéhez, amit az sonkaként azonosított. Az újságíró társaságában lévő operatőr karjára pedig azt mondta, szalonnaízű.

Shimazu szerint a robot az ételhez illő bort is kiválasztja ha kell, vagy több típust ajánl, amiből választani lehet. A robot hátránya azonban, hogy a világpiacon található több ezer borfajta közül csupán néhány tucatot ismer fel. Ehhez képest a technológia meglehetősen drága, darabját a tervek szerint ezer dollárért, vagyis 215 ezer forintnak megfelelő összegért árusítják majd.

Azért az ember jobb

Dan Coward, a BBC borász-szakértője szerint egy robot sosem válthatja le az emberi ízérzékelést. "Szeretem a borral kapcsolatos új ötleteket, de itt azért inkább úgy tűnik, a technológián van a hangsúly. Egy valódi bórkostoló mindig alkalmasabb lesz ízérzékelésre, szaglásra, és az ezek kombinációjából kialakított minőségi értékítéletek meghozatalára. Igyekszünk egyre több emberrel megszerettetni a bórkostolást, és igazán nagy szégyen lenne, ha egy robot eltántorítaná őket" - fogalmazott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!