Benedek
-5 °C
5 °C

Mondj nemet az értelmes tervezésre

2006.06.22. 14:44
A világ tudósai rendezett sorokba tömörülve, közösen érvelnek az úgynevezett értelmes tervezés-elmélet ellen. A Nagy Dizájner egyelőre nem lépett közbe.
A világ 67 országának tudományos akadémiái közösen lépnek fel az úgynevezett értelmes tervezés-elmélet (intelligent design) ellen. A tudósok arra figyelmeztetik a szülőket és a tanárokat, hogy védjék meg az evolúcióelméletet, és ne engedjék, hogy a gyerekek azt higgyék, hat nap alatt teremtődött a világ, írta a The Independent.

Az elmélet hívei egyébként abban hisznek, hogy a fajok túlságosan összetettek ahhoz, hogy valamiféle természetes szelekció során alakulhattak volna ki. Akkor hogyan jöttek létre? Egy nagy Tervező készítette őket.

Igazság vagy fantazmagória?

Az Egyesült Államok néhány iskolájában már ma is azt tanítják, hogy az evolúció puszta elmélet, és a Bibliában található a tényleges igazság. A tudósok attól tartanak, hogy az angolszász világban - így például Nagy-Britanniában - elterjedhet ezen iskolák oktatási gyakorlata. A Royal Society arra ösztönzi a tanárokat és szülőket, hogy a gyerekeknek a tudományos tényeket és eljárásokat tanítsák, és ne a tudományosan igazolhatatlan fantazmagóriákat.

A tudósok azután szólaltak meg, hogy Nagy-Britanniában több tanintézmény is felvette órái közé az értelmes tervezés-elméletet. Az egyetemek ugyanakkor azzal védekeztek, hogy ezt az elméletet csak mint tudományosan nem igazolható teóriát tanítják, ugyanakkor a brit tudósok szerint már önmagában az sem helyeselhető, hogy úgy mutatják be ezt az elméletet, mint az evolóció alternatíváját. Ugyanakkor egy vizsgálat szerint az országban összesen 14 egyetemi tanár vallja magát az értelmes tervezés-elmélet hívének.