Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Biztonságos a magyar AIDS-elleni tapasz

2006.08.02. 15:28
Három-öt éven belül tömegesen elérhető lesz az AIDS-elleni tapasz, amit egy magyar biológus-vegyész, Lisziewicz Julianna kísérletezett ki amerikai kutatóintézetében. A bőrfelszínre ragasztott tapasz áttörést hozhat az AIDS-es betegek kezelésében, a biztonságosságot tesztelő vizsgálatok sikeresek voltak a László Kórház HIV-fertőzött páciensein. A kötelező vizsgálatok után a tapaszt egy magyar-amerikai cég a világon elsőként forgalmazhatja.

A László Kórházban befejeződött a humánkísérletek első fázisa, amelynek során a DermaVir tapasz a kilenc, vizsgált HIV-fertőzött beteg esetében biztonságos volt, nem okozott káros mellékhatást. A László Kórház kísérletével párhuzamosan az Egyesült Államokban 24 beteggel folyik hasonló klinikai kísérlet, szintén sikeresen.

AIDS-betegeket gyógyít

Lisziewicz Julianna, biológus-vegyész professzor kutatócsoportja 1996-ban, az Egyesült Államokban kezdte meg az új AIDS-gyógyszer alapkutatásait, majd 2001-ben majomkísérletekkel folytatta a vizsgálatot. "Nincs még egy hasonló hatásmechanizmusú gyógyszer a világon. Ez egy úgynevezett terápiás vakcina, ami abban különbözik a hagyományos vakcináktól, hogy nem egészséges embereknek adják, megelőzésképpen, mint például egy influenza elleni védőoltást, hanem a már fertőzött betegeket gyógyítja. A DermaVir HIV-ellenes hatóanyaga immunválaszt indukál, vagyis magát az immunrendszert használja a betegség legyőzésében" - magyarázta az Indexnek a feltaláló, Lisziewicz Julianna. Gyakorlatban a tapaszt a beteg hátára ragasztják, ahol a HIV-vírus DNS-éből nyert vakcina nanorészecskékben a bőrfelületen található, úgynevezett Langerhans-sejtekbe jut. A DermaVir hatóanyagát érzékelő sejtek a nyirokcsomókhoz juttatják a vakcinába kódolt információt, ami ölősejteket indukál. Az ölősejtek pusztítják el a szervezetben található fertőzött sejteket.

A jelenlegi AIDS-gyógyszerek a vírusszaporodást gátolják, azonban ha a kezelés abbamarad, a fertőzött sejtek továbbra is gyengítik a beteg állapotát. "A DermaVir viszont erősíti az immunrendszer természetes, de nem elegendően hatékony válaszát, vagyis elpusztítja a fertőzött sejteket. Nem lehet még tudni, hogy mennyibe fog kerülni a szer, az a célunk, hogy három-öt éven belül a piacra kerüljön, azonban addig sok vizsgálatot kell még lefolytatnunk. Természetesen ez a szer sem csodaszer, az előrehaladott állapotú betegeknél nehezebb immunválaszt indukálni" - tette hozzá a feltaláló.

Embereknél biztonságos

Miután az amerikai alapkutatást követő állatkísérletekben biztonságosan és eredményesen kezelték a fertőzött majmokat, Magyarországon és az Egyesült Államokban párhuzamosan kezdték el az emberkísérleteket. A László Kórházban a humánkísérletek első fázisaként kilenc HIV-fertőzött betegen próbálták ki a gyógyszert, akik három órán keresztül viselték a tapaszt. A kutatócsoport a termék biztonságosságát vizsgálta, okoz-e valamilyen mellékhatást, vagy egyéb problémát a betegnek. "Még folyik a végleges kiértékelés, de sikeresnek mondható a László Kórház kísérlete. Az Egyesült Államokban 24 betegen próbáltuk ki a tapaszt, illetve az ottani betegeknél hamarosan azt is vizsgáljuk, hogy a többszöri alkalommal, hathetenként felhelyezett tapasz is biztonságos-e" - fogalmazott a professzor.

Ősszel kezdődik a DermaVir emberkísérleteinek második fázisa, amikor öt európai országban, összesen negyven-hatvan beteggel folytatják a biztonságossági kísérleteket, és a tapasz előzetes hatékonysági vizsgálatait is. Utóbbiak keretén belül megfigyelik, a hatóanyag vajon az embereknél is pusztítja-e a HIV-fertőzött sejteket.

Magyar immunológiai tudásközpont

Lisziewicz Julianna cége, a Genetic Immunity tavaly decemberben az MTA Kémiai Kutatóközpontjával együttműködésben benyújtott pályázattal egymilliárd forintot nyert a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivataltól, ebből finanszírozták annak a magyarországi tudásközpontnak az alapjait, amelyben egyetemek, cégek és kutatóintézetek dolgoznak a terápiás vakcina-technológia fejlesztésén. "Ez a technológia más hatóanyaggal más krónikus betegségekre, vagy allergiára is alkalmazható lehet, az ez irányú alapkutatások is megkezdődtek. Nemzetközi konzorciumot hoztunk létre, és a tervünk az, hogy Magyarországról irányítsuk a nagy jelentőségű termékek világpiaci forgalmazását" - mondta az Indexnek.