Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Elesésdetektor magányosoknak

2006.12.25. 11:25
Az idősek gyakran esnek el a lakásukban, és ha egyedül élnek előfordul, hogy hosszú ideig nem tudnak felállni. Erre a problémára nyújt megoldást a Brüsszeli Vrije Egyetem elesésfelismerő rendszere, amely háromdimenziós infrakamerával ismeri fel az otthoni baleseteket.

Az idősek egyik legnagyobb problémája, hogy mozgási képességük és egyensúlyérzékük koruk előrehaladtával egyre bizonytalanabbá válik. Nemegyszer előfordul, hogy a lakásban közlekedve elesnek, néha súlyos sérüléseket okozva maguknak. Rengeteg egyedül élő idős ember halálát az okozza, hogy miután balesetet szenved saját lakásában, nem tud felkelni a padlóról, és segítséget kérni sem képes.

Az egyedül élő idősek otthoni ellátásának központi kérdése az olyan automatikus rendszerek létrehozása, amelyek felismerik az ilyen vészhelyzeteket és értesítik a rokonokat vagy a mentőket. Több helyen folytatnak erre irányuló kutatásokat. Eleinte a lábra helyezett gyorsulásérzékelőkkel próbálták detektálni, hogy elesett-e az illető, de ez a gyakorlatban nehezen alkalmazható megoldásnak bizonyult. Öltözködéskor folyamatosan fel-le kellett venni a szerkezetet, ami igen kényelmetlen, ráadásul könnyen megfeledkezik róla az ember. Így a jelenlegi kutatások nem annyira a szenzoros detektálásra, hanem inkább a videokép alapján történő felismerésre irányulnak.

Az ágyban szabad feküdni

A Brüsszeli Egyetem kutatói 3d-s infrakamera segítségével próbálják meghatározni, mikor esett el valaki a vizsgált helyiségben. A speciális infrakamera képén a tárgyak színe a kamerától lévő távolságát mutatja. A kép alapján meg lehet határozni, mely tárgyak takarják el egymást: mi van elöl, és mi van hátul. Egy másik azonos helyen lévő hagyományos kamera segítségével azonosíthatják a szobában mozgó emberi alakokat. A felismeréssel elég, ha csak az alak függőleges, illetve vízszintes irányultságát határozzák meg.

A két kamera együttes képe alapján meg lehet állapítani, hogy a szobában tartózkodó megfigyelt elesett-e (pl.: korábban félig takarásban volt, most már nem látszik). A rendszer a fekvés hosszától és egyéb jellemzőitől függően minősíti elesésnek vagy csak botlásnak a történteket, és ennek megfelelően riasztja a mentőket. A kutatók végső célja a páciens aktivitásának monitorozása. Természetesen a szoftvert minden esetben adaptálni kell az adott szobához is. Vannak helyek, ahol "szabad" mozdulatlanul sokáig feküdni, ilyen például az ágy. Ugyanakkor ha valaki sokáig ül a földön függőleges testhelyzetben az is rendellenességre utalhat.